Uleiul Extravirgin de masline – vital pentru sanatate si frumusete

Posted on Updated on

images (1)                            Istoria uleiului de masline

Originile uleiului de masline sunt antice, cultivarea maslinului si ulterioara valorificare a fructelor sale fiind atestate acum cca  8000 de ani in urma, in zona Mediului Orient. Egiptenii il considerau sacru. In Grecia si Roma antica era folosit la iluminat, la pregatirea hranei sau la vindecarea ranilor. Pe drept cuvant, maslinul este considerat “arborele vietii”, pentru ca a oferit oamenilor numeroase mijloace de supravietuire, atat ca aliment, cat si ca produs cosmetic, sursa de ulei pentru iluminat sau pentru picturi.

Homer a fost primul care a numit uleiul de masline  “ aurul lichid”. In timpuri stravechi  uleiul de masline era obtinut prin zdrobirea manuala a fructelor, in bazine de piatra.

                            Cum se obtine uleiul de masline extravirgin

Italia este al 2-lea producator in Europa si in lume de ulei de masline, cu o productie anuala de 464.000  de tone, dintre care 2/3 ulei de masline extravirgin. Maslinele sunt recoltate de la jumatatea lunii octombrie, pana in decembrie, in unele zone asteptand pana la maturarea completa si caderea naturala a acestora. La fel de importanta este si stocarea maslinelor,  in casete din plastic aerate, de preferat de culoare scura, departe de surse de caldura si de lumina , dupa 24-48 fiind necesara extragerea uleiului, pentru a se evita fermentarea acestora.

 

Astazi procesul de extragere a uleiului de masline se face prin presare la rece, fara aditivi chimici , rezultand un produs 100 % ecologic , in cazul uleiului extravirgin de masline. Aroma , culoarea si valorile nutritive sunt determinate de calitatea solului, de clima, de soi si de varsta maslinului, dar si de modalitatea de recoltare si de prelucrare. In functie de gradul de aciditate si de puritate, distingem intre :

  • Ulei extravirgin de masline, gradul maxim calitativ al uleiului de masline. Nivelul de aciditate este de pana la 0,8%, gustul si culoarea trebuie sa fie perfecte ;
  • Ulei virgin de masline, are un grad de aciditate mai mare, comparativ cu cel extravirgin , sub 2%, mentinand aroma si culoarea perfecte;
  • Uleiul de masline , care este un amestec de ulei virgin de masline si un ulei de masline rafinat , fara gust si aroma . Gustul produsului rezultat este dat de proportii diverse de ulei virgin de masline ;
  • Ulei de sansa este obtinut din pasta rezultata in urma presarii maslinelor, prin rafinare si amestecarea cu ulei extravirgin de masline , intr-un procent foarte mic ( 5%). Este un ulei cu gust neutru, potrivit pentru gatit.

                        Uleiul extravirgin de masline in dieta mediteraneeana

 

imagesUleiul extravirgin de masline este un element esential al dietei mediteraneene, considerata cel mai echilibrat si mai salutar model alimentar, inclus in Patrimoniul Unesco. Face parte din cultura gastronomica italiana, specifica teritoriului mediteraneean.

Inimitabil , ca si  condiment, prezinta o savoare si o aroma inconfundabile, fie ca este folosit la salate, bruschete, sosuri, prajituri , paste, orez , legume, carne sau peste. Gustul sau variaza de la puternic la delicat, de la dulce la amar, de la fructat la aromat. Este cel mai indicat ulei pentru prajit, intrucat rezista la temperatuti  de pana la 180  de grade, pastrandu-si intacte proprietatile . Folosit la prepararea dulciurilor , se pare ca da o savoare deosebita. In bucataria italiana este nelipsit , fiind un condiment “obligatoriu” pentru a gati orice reteta italiana.

                        Proprietati salutare ale uleiului extravirgin de masline 

Din punct de vedere medical, beneficiile uleiului extravirgin de masline sunt incontestabile. Acest aliment-medicament este bogat in acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6, vitamine ( A,B1,B2,C,D,E,K) si saruri minerale (Ca, Mg, Fe, K). De asemenea, prezenta polifenolilor , substante antioxidante din masline mature, contribuie la reducerea stresului oxidativ, prevenind astfel maladiile degenerative. Este cunoscut faptul ca uleiul extravirgin de masline reduce colesterolul rau, reduce riscul de ulcer gastric, favorizeaza normalizarea tensiunii arteriale, are o digerabilitate maxima care ajuta ficatul, protejeaza la nivel celular, incetinind procesul de imbatranire. Este indicat copiilor, avand o compozitie simila laptelui matern,  si persoanelor cu un  sistem imunitar slabit, fiind o sursa excelenta de energie. Un consum moderat ajuta la drenarea ficatului si vezicii biliare, impiedicand formarea calculilor . Este un laxativ bland, fara a produce colici, avand efect helminitic. Este curativ in bolile reumatice. Ii sunt atribuite chiar si calitati afrodisiace.

Recent, s-a descoperit ca in compozitia sa se afla o molecula  numita oleocanthal, cu aceleasi proprietati antidolorifice si antiinflamatorii , ca si ibuprofenul, putand fi considerat un antiinflamator natural.

Uleiul extravirgin de masline  are o importanta vitala si pentru frumusete, fiind un agent hidratant excelent pentru par si pentru piele. Gratie continutului de vitamina A si  E combate eficient si natural procesul de imbatranire a pielii, asigura refacerea acesteia, datorita beta-carotenului, un aliat impotriva ridurilor si a razelor ultraviolete. Este un autobronzant natural eficient , pastrand elasticitatea pielii si asigurand o bronzare impecabila si de durata. Fie ca il folosim ca demachiant, sau pentru peeling, scrub, sau masti pentru ten, uleiul extravirgin de masline  face miracole.  Poate fi curativ in cazul eczemelor, acneei sau psoriazusului. Are o larga utilizare in industria cosmetica italiana, produsele pe baza de ulei de masline   bucurandu-se de o apreciere deosebita din partea consumatorilor.

Putem conchide ca uleiul extravirgin de masline este unicul aliment care hraneste organismul si il mentine sanatos totodata. Acest produs italian este , in fapt , un aliment – medicament,  considerat inca din vechime  cheia longevitatii si a frumusetii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s