Risotto – cea mai celebra mancare de orez din lume

Posted on

risotto2Risotto este unul dintre cele mai populare feluri de mancare din Italia, iar in ultimii ani el a castigat teren si pe plan international. Cei care au adus orezul in peninsula au fost arabii, in secolul 14. Aici, aceasta cereala a gasit climatul ideal de raspandire: zone foarte intinse si suficienta umiditate, ea devenind un aliment reprezentativ pentru bucataria italiana. Exista mai multe legende care vorbesc despre inventarea acestui fel de mancare, care mai de care mai interesante.

Cum s-a nascut ristotto dintr-o greseala

risottoUna dintre ele atesta ca in anul 1574, un pictor pe nume Valerius, care lucra la vitraliile Duomo di Milano, o catedrala gotica, era batjocorit constant din cauza metodelor sale de lucru, caci folosea sofran pentru a colora sticla. Asa ca acesta a decis sa se razbune. La nunta stapanului sau, el a adaugat pe ascuns sofran in orezul care a ajuns pe mesele invitatilor. Spre surpinderea lui, acestora le-a placut foarte mult combinatia si au vrut sa afle reteta. Asa se spune ca a luat nastere cel mai celebru orez din lume.

In italiana, risotto inseamna „orez mic”. Tehnica gatirii acestui aliment foarte hranitor este destul de simpla. Pe Internet vei gasi sute de retete, de la risotto cu parmezan, la risotto cu fructe de mare, care au la baza patru componente: orez italian, supa, legume sotate (soffritto) si condimente, al caror numar variaza foarte mult.

Sfaturi pentru pentru un risotto perfect:risotto3

  1. Exista mai multe sortimente de orez, asa ca el trebuie ales in functie de cum vrei sa-ti iasa risotto-ul. Daca preferi o mancare mai consistenta, opteaza pentru marca Carnaroli, daca vrei sa faci risotto all’onda, cu o textura mai fluida si mai cremoasa, alege Vialone sau poti folosi Arborio pentru toate genurile. Este bine sa folosesti de fiecare data aceeasi marca, pentru a ajunge sa cunosti foarte bine timpul exact de coacere si gradul de absorbtie al apei.
  2. Desi majoritatea oamenilor spala orezul inainte de gatire pentru a mai indeparta din amidon, atunci cand gatesti risotto nu trebuie sa-l clatesti.
  3. Untul si uleiul de masline trebuie incinse la foc mic pentru a nu se arde.
  4. Ceapa se caleste la o temperatura redusa, pana cand devine aurie. Mesteca continuu in tigaie si nu lasa ceapa pe foc mai mult de doua minute.
  5. Orezul pus in tigaie nu trebuie sa aiba o inaltime mai mare de 2 cm, pentru a obtine o coacere uniforma. El se caleste foarte putin, apoi se adauga vin.
  6. Supa pe care o adaugi trebuie adusa la punctul de fierbere si de-abia apoi turnata peste orez. Nu uita sa pui supa treptat, pentru a fi bine absorbita si pentru ca orezul sa nu balteasca.
  7. Fierbe orezul la foc mediu timp de 18-20 de minute. Nu uita sa mesteci incontinuu cu o lingura de lemn pentru a-si elibera amidonul si a capata o textura cremoasa. In plus, el nu trebuie sa se prinda.
  8. Atunci cand sotezi legumele, este important sa folosesti o tigaie adanca, pentru ca acestea sa se coaca in mod uniform.
  9. Serveste imediat risotto, caci altfel devine gelatinos.

Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s