Cum sa faci o pizza ca in Italia: un ghid simplu, pas cu pas

Posted on Updated on

Ai pofta de o pizza adevarata, ca in Italia? Ai putea sa iti faci placerea sa dai o tura pana la Roma, insa nu toti ne permitem si nici nu avem timp sa mergem pana acolo, de cate ori avem pofta de o pizza adevarata.

pizza italia

Astazi o sa iti prezint un mic ghid despre cum sa faci pizza ca in Italia la tine acasa. Secretul pentru a obtine o pizza ca in Italia este aluatul. Aluatul nu este doar baza pizzei, este ceea ce ii da textura, ce imbina aromele impreuna, iar daca il vei face corect, vei scuti banii pentru un bilet de avion.

Dar, mai intai, cateva lucruri despre pizza in Italia…

Desi este cea mai populara mancare italiana, cunoscuta la nivel international, pizza nu a fost intotdeauna sinonima cu Italia. De fapt, pizza nici macar nu a fost inventata pana in secolul al XIX-lea, cand a inceput sa fie comercializata ca mancare fast-food pe strazile din Napoli. La inceputuri pizza era compusa din: blat clasic napoletan, sos de rosii Manzano, busuioc si oregano, sare, piper, un pic de usturoi si ulei de masline.

Cand regina Margareta de Savoia a venit in vizita la Napoli, in 1889, a fost incantata de un brutar local, care a facut o pizza in colorile din drapelul italian (rosii, mozzarella si busuioc), in onoarea ei. Si da, ai ghicit, o regasim si noi astazi sub denumirea de pizza Margherita.

Sigur ca, mancarea italiana are legatura foate mult cu regiunea in care este preparata, iar acest lucru este valabil si la pizza. Cea mai cunoscuta pizza este cea din Napoli, care are o crusta groasa, in timp ce pizza din Roma este cea cu blat foarte subtire si crocant.

Care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a face blatul de pizza ca in Italia?

– 125 ml apa calduta

– 250 de grame de faina

– drojdie

– ulei de masline

– sare

– un strop de zahar

(ingredientele sunt pentru o pizza de aprox 12 cm diametru, daca doresti sa o faci mai mare, adaugi in functie de numarul de persoane)

Cum sa prepari pizza:

1. Presara drojdia intr-un bol cu apa calduta. Atentie, apa nu trebuie sa fie nici fierbinte, nici rece, ci calduta. Amesteca pana cand drojdia se dizolva.

2. Pune faina ca o gramajoara pe masa si fa o gaura in mijloc, astfel incat sa arate ca un vulcan.

3. Puna apa cu drojdie impreuna cu celelalte ingrediente in mijlocul vulcanului.

4. Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana cand este neted si elastic, pastrand suprafata presarata cu faina.

5. Unge un castron cu ulei de masline si pune aluatul in interior. Roteste aluatul pana cand este uns cu ulei.

6. Acopera vasul si lasa aluatul la odihnit cateva ore.

7. Incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.

8. Scoate aluatul din bol si intinde-l pe o suprafata presarata cu faina. Este important sa scapi de bulele de aer din aluat.

9. Pune aluatul intr-o tava de copt unsa cu ulei.

10. Adauga sos de rosii si baga tava la cuptor pentru 10 minute.

11. Dupa ce ai scos-o din cuptor adauga mozzarella (feliata sau rasa), dar si alte ingrediente care iti plac.

12. Lasa pizza in cuptor pana cand crusta este rumenita si branza este topita. O idee buna ar fi sa arunci un ochi si la partea de jos sa vezi daca este rumenita.

Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s