Castagnaccio – o delicatesa de castane, care te va cuceri

Posted on Updated on

castagnaccio

Acesta este un desert extrem de delicios, tipic italian, cunoscut si sub numele de baldino, ghirighio sau pattona. Este de fapt un tort din faina de castane, care se gateste foarte des in anumite regiuni din Italia, dar si insula franceza Corsica.

Castagnaccio se serveste, de obicei, cu ricotta, vinuri dulci sau miere de castane. Aceasta prajitura este specifica zonei Appennini, unde castanele sunt un aliment de baza al comunitatii. Desi acest desert este considerat o delicatesa, pe vremuri el constituia mancarea saracului.

Reteta este destul de simpla, ea avand la baza un aluat de castane, ulei de masline, nuci de pin, stafide, rozmarin si apa. In plus, se pot pune diverse alte ingrediente cum ar fi portocale, seminte de fenicul sau alte fructe uscate. Nu se pune nici drojdie, nici praf de copt, nici macar zahar pentru ca faina de castane este destul de dulce. Iti recomand s-o gusti atunci cand o cumperi. In cazul in care ea este acra, inseamna ori ca este de slaba calitate, ori ca este veche. Daca in primul caz, o mai poti indulci cu zahar, in cel de-al doilea nu e bine s-o utilizezi. Ca multe alte prajituri toscane, Castagnaccio nu este cu adevarat dulce, fiind de fapt o combinatie intre un tort si o paine.

desert italian Castagnaccio

Ingrediente:

-250g faina de castane

– 2-3 cani de apa (500-700ml) – depinde de calitatea fainii

– 1/3 ceasca (75 g) de stafide

– 1/4 ceasca (50g) nuci de pin

– 5 nuci (decojite si tocate grosier) – daca nu ai nuci, nu iti face griji, se poate si fara.

-1 lingurita ulei de masline

– o ramura de rozmarin.

Mod de preparare:

  • Cerne faina de castane printr-o sita si pune-o intr-un castron.
  • Adauga treptat apa si amesteca continuu. Aluatul trebuie sa fie suficient de moale astfel incat sa cada de pe lingura. In mod normal, 2 cani si jumtate de apa este cantitatea perfecta pentru a obtine consistenta semi-lichida a acestui aluat.
  • Adauga uleiul de masline, nucile de pin, stafidele si celelalte nuci si amesteca bine.
  • Unge cu ulei o tava destul de mare, astfel incat aluatul turnat sa aiba 1 cm grosime.
  • Presara pe deasupra acele de pe crenguta de rozmarin, fara sa le amesteci cu aluatul.
  • Coace Castagnaccio la 200 de grade Celsius, timp de 30-40 de minute. Poti sa-ti dai seama ca e gata dupa crapaturile care apar la suprafata.
  • Scoate Castagnaccio din cuptor si lasa-o sa se raceasca. O poti servi ca atare sau cu ricotta pe deasupra. Daca mai ramane ceva din aceasta delicatesa, o poti pastra timp de 4-5 zile, infasurata intr-o folie de plastic.

Pofta buna!

produse italiane retata castagnaccio

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s