Cum sa bei cafea italiana ca un profesionist

Posted on

cafea italiana

Italienii au o un adevarat cult al cafelei si sunt recunoscuti in lume pentru acest lucru. Acestia urmeaza niste reguli destul de sacre de baut cafea italiana, asa ca daca nu vrei sa te faci de ras in timpul vacantei tale in Italia, uite ce trebuie sa stii:

  1. Cea mai faimoasa cafea italiana este espresso. Acesta se bea intr-o ceasca foarte mica, de aproximativ 20-25 de ml.
  2. Cafeaua italiana se comanda de la bar, nu dintr-o cafenea. La prima vedere, daca ai vedea toti italienii intrand in baruri dimineata, ai zice ca sunt o natiune de alcoolici, dar acestia nu vor decat sa-si ia doza de energie.
  3. Italienii nu pierd timpul la cafea, cum fac alte popoare, care mai si citesc ziarul in timp ce sorb din ceasca. De cele mai multe ori, locuitorii din peninsula nici macar nu stau jos atunci cand isi beau espresso-ul, de obicei il consuma pe fuga. Dar nu neaparat pentru ca s-ar grabi, ci pentru ca aceasta bautura trebuie consumata cat timp are acea spuma, rezultata din uleiurile specifice boabelor de cafea, care pastreaza aromele nealterate. Daca iti bei cafeaua incet, acea spuma dispare, iar aroma se disipeaza.
  4. Un specialist in cafea italiana nu recomanda sa se consume aceasta bautura la masa, ci la bar, tocmai din motivul mentionat anterior. Daca dureaza prea mult intre momentul prepararii cafelei si servirea ei, mai ales intr-un restaurant aglomerat, acea spuma dispare si cafeaua isi pierde din savoare. In plus, servirea la masa este mai scuma decat cea la tejghea.
  5. Cafeaua italiana te provoaca la discutii. Italienii comanda cafeaua la bar nu numai pentru a o servi in timp util si a beneficia de aroma ei maxima, ci si pentru ca au ocazia sa faca conversatie cu barmanul. Ei sunt niste persoane foarte sociabile si acest lucru se reflecta in cultura cafelei.
  6. Espresso-ul se poate bea la orice ora, insa cappuccino doar dimineata. Un italian adevarat stie ca un cappuccino nu se serveste niciodata dupa ora 11.00, deoarece laptele din aceasta cafea italiana altereaza mancarea, asa ca risti ca pranzul si cina sa iti provoace indigestie. De obicei, bauturile cu lapte sunt rezervate pentru prima parte a zilei, cand sistemul digestiv nu este asa de solicitat.
  7. Cafeaua italiana este un stil de viata. Ea presupune ca o persoana sa mearga intr-un bar, sa comande un espresso, sa stea de vorba cu barmanul, sa-si bea cafeaua in picioare si sa fuga la treburile lui. Bautul unui espresso dimineata nu este o ocazie speciala, ci un ritual.

cappuccino

Cate feluri de cafea italiana exista

Espresso. Italienii nu-i mai spun espresso, ci pur si simplu caffè.

Cappuccino. Este un espresso cu lapte intergral, perfect spumat. Aceasta cafea italiana este total diferita in Italia fata de alte tari, are o savoare aparte pentru ca este facuta dupa o anumita tehnica perfectionata de-a lungul timpului. De cele mai multe ori, o ceasca de cappuccino reprezinta micul dejun pentru italieni.

Caffè latte. Este un espresso cu lapte fierbinte, dar aveti grija atunci cand comandati sa spuneti intreaga denumire, pentru ca daca ii cereti chelnerului sau barmanului doar latte, va veti trezi cu un pahar cu lapte.

Caffè americano. Este o cafea italiana care incearca sa-i impace pe americanii ce prefera bauturile mai slabe. Caffè americano este de fapt un espresso, caruia i s-a adaugat apa fierbinte pentru a-l lungi.

Caffè macchiato. Inseamna cafea „patata”, adica un espresso cu putin lapte fierbinte deasupra.

Caffè con panna. Este o cafea italiana similara cu macchiato, dar mai dulce si acoperit cu frisca.

Caffè correto. Aceasta este o cafea „corecta”, adica un espresso cu un strop de lichior, de obicei cognac, grappa sau Sambuca.

Caffè shakerato. Este o cafea italiana absolut delicoasa, mai ales vara, facuta din espresso cu zahar si gheata si agitata foarte viguros, ca un martini. Unii o prefera cu sirop de ciocolata.

Caffè ristretto: o varianta de cafea italiana si mai tare ca un espresso.

De acum, vei stii sa bei cafea italiana ca un profesionist. Si nu uita, atmosfera este la fel de importanta ca bautura din ceasca!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s