O scurta introducere in patiseria italiana

Posted on


Italia este faimoasa pentru preparatele sale. De la delicioasele pizze, paste, branzeturi unice in lume si, mai ales, vinul deosebit, pe care il fabrica in cantitati uriase. Insa, inainte de pizza si alte mancaruri, nu trebuie sa uitam de produsele de patiserie italiene si prajiturile, care sunt absolut incredibile!

Iata cateva dintre produsele de patiserie din Italia pe care ti le recomand sa le incerci:

  1. Brioche sau Cornetto

    croissant

    Brioche (sau Cornetto, depinde unde te afli in Italia) se consuma exclusiv la micul dejun, de obicei, insotita de un espresso sau cappuccino, in care sa o inmoi. Aluatul are mai mult zahar decat croissantele frantuzesti sau alte produse de patiserie, care au aceeasi textura.

  2. Tiramisu

    tiramisu

    Probabil cel mai vesel desert italian, Tiramisu in italiana inseamna “ridica-ma!” Numele pare sa aibe o logica… cui nu ii place sa ridice un desert realizat din piscoturi imuiate in cafea, alaturi de o crema fina de mascarpone? Desi exista multe regiuni in Italia care pretind ca tiramisu isi are ogininea acolo, cei mai multi sunt de parere ca Tiramisu isi are originea in regiunea Treviso.

  3. Crostata

    crostata

    Crostata este o placinta cu o crusta specifica pariseriei italiene (de unde si numele “Crostata”) si o umplutura de fructe sau jeleu. Exista o multime de variatii ale acestei placinte, cu umpluturi de cirese si alte fructe de padure, sau chiar cu Nutella. Crostata este usor de preparat, cu siguranta, o vei gasi in multe case italiene.

  4. Cassata Siciliana

    cassata siciliana

    Cassata Siciliana este un tort traditional din Palermo si Messina, Sicilia. Este realizat dintr-un cozonac rotund inmuiat in sucuri de fructe sau lichior si umplut cu branza ricotta, fructe confiate si o crema cu branza ricotta, care se gaseste si in cannoli. Apoi este acoperita cu un invelis de martipan, in mod traditional de culoare roz pal sau grazura de zahar si este decorata cu fructe confiate. Acest desert clasic sicilian este o bomba cu zahar, dar trebuie incercata 🙂

  5. Cannoli

    cannoli

    Tot din Sicilia, cannoli sunt rulouri prajite de aluat italian, umplute cu o crema de ricotta. Capetele pot fi stropite cu fulgi de ciocolata, fistic sau fructe confiate. De retinut, ca forma singulara de la connoli este “cannollo”, asa ca aveti grija cand comandati.

  6. Torrone

    torrone

    Torrone este un desert traditional italian ce este consumat in timpul iernii si de Craciun. Are forma dreptunghiulara si este realizat din miere, zahar, albus de ou si migdale prajite. Similar cu nuga, din Franta, sau Turrón, din Spania, Torrone este, de obicei, mai moale si mai dulce, dar exista destul de multe variatii, inclusiv Torrone moale si crocant, cu fistic sau chiar ciocolata. Desi multe orase din Italia au propria lor reteta pentru Torrone, versiunea traditionala de la Cremona, Lombardia, este cea mai raspandita. Mai mult decat atat, locuitorii din regiunea Cremona tin atat de mult la reteta lor, incat au un festival dedicat torrone-ului,  in fiecare an.

  7. Panettone

    Panettone

    Un alt deliciu de Craciun, Panettone este un fel de cozonac umplut cu stafide si fructe confiate. Un desert clasic de Craciun, ce are astazi multe versiuni in toata Italia.

 

Leave a comment