Condimente italiene – ingredientele care ne ajuta sa gatim sanatos si savuros

Posted on Updated on

condimente italiene

Se vorbeste foarte mult despre dieta mediteraneana, considerata modelul alimentar cel mai salutar, acesta fiind inclus in Patrimoniul Unesco. Este de remarcat ca acest model alimentar are ca principiu varietatea ingredientelor naturale, o bogatie imensa a teritoriului mediteranean.

Ne putem intreba de ce se consuma mai multe condimente italiene si plante aromatice in tarile cu o clima calda. Raspunsul este: pentru ca au rol vasodilatator si permit dispersarea caldurii corporale. In trecut, erau utilizate pentru conservarea alimentelor si impiedicarea proliferarii bacteriilor (De ex.: piper in salamuri, cuisoare si scortisoara pentru mere). Astazi, gratie cunoasterii uleiurilor esentiale pe care le contin, condimentele italiene sunt ingrediente indispensabile care dau preparatelor culinare gust, parfum, precum si o vasta paleta cromatica, deci pentru a gati sanatos si savuros.

Daca gatitul a devenit o arta, acest lucru se datoreaza condimentelor italiene, credem noi. Gatitul stimuleaza creativitatea, prin cautarea de retete noi, cat mai simple, dar ingenioase, cu o paleta cromatica larga si prin combinarea de alimente care sa fie pe placul sensibilitatii noastre gustative. Bucataria moderna are la baza creativitatea, folosind principiile cromoterapiei pentru a realiza preparate unice si remarcabile. Se apreciaza ca mintile creative adora sa incalce regulile gastronomice, reinventand retete, personalizandu-le, cautand noi combinatii de alimente si condimente italiene. Contrastul a devenit un element specific modernitatii: dulce-sarat, dulce-acru, dulce-amar.

Se pare ca nu suntem intotdeauna constienti de legatura stransa care exista intre simtul mirosului si simtul gustului. Si, totusi, mirosurile creeaza emotii. Au o conexiune cu memoria, stimuland-o in acelasi timp si un rol important in selectia hranei si in dezvoltarea psicofizica a individului. In antichitate, se considera ca aromele sunt: “quelle minute particelle che dalla terra ascendono al cielo” (“Particele minuscule ce se inalta de la pamant la cer”).

Categorii condimente italiene:

Trebuie sa distingem intre mai multe categorii de condimente italiene :

–          condimente naturale : flori, frunze, fructe, seminte, scoarte ale unor plante aromatice ;

–          condimente acide : otet, suc de lamaie;

–          produse pentru condimentare: mustar, diverse sosuri, condimente de tipul Delikat.

Fara a-l introduce intr-o categorie specifica, vom mentiona uleiul de masline, drept un condiment specific al bucatariei italiene, folosit pentru preparate crude sau prelucrate termic, unicul aliment care hraneste corpul si il mentine in acelasi timp sanatos, un adevarat aliment-medicament. „Aurul lichid”, asa cum a fost numit de catre Homer in antichitate, provine din maslin, considerat pe buna dreptate “arborele vietii”.

Din categoria condimentelor italiene acide, cel mai frecvent folosite sunt sucul de lamaie, un dar nepretuit al naturii si otetul balsamic, ale carui proprietati salutare sunt recunoscute. Combinatii extravagante ale otetului balsamic: ca acompaniament pentru parmezan fasii sau cubulete, pentru un desert savuros de capsuni sau, de ce nu, o inghetata glasata cu un fir de otet balsamic.

In continuare, vom aprofunda mai mult condimentele naturale, ce nu ar trebui sa lipseasca din nici o bucatarie. O sinteza a acestor excelente resurse naturale reprezinta o adevarata “calatorie senzoriala”. Printre beneficiile condimentelor italiene se numara imbunatatirea digestiei, mentinerea la nivel optim a tensiunii arteriale, precum si o actiune antiinflamatoare, destresanta, neinvaziva pentru organism. In plus, condimentele italiene au un rol esential in procesul de detoxifiere, de autovindecare a organismului.

BUSUIOCUL

condimente italiene busuioc

Numele acestuia provine de la “basileus”, care inseamna rege. Busuiocul este deci “regele mirodeniilor”, o planta magica, a carei vasta utilizare in bucataria italiana este pe masura calitatilor sale. Legenda spune ca busuiocul a crescut pe locurile unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Aroma caracteristica speciei comune in Italia deriva din eugenol, o substanta continuta si in cuisoare. Unele varietati contin uleiuri esentiale ce dau aroma specifica de lamaie, menta sau camfor. Cele mai folosite specii de busuioc sunt: “Genovez”, “Volanase purpurii”, “Mamut”, “Scortisoara”, “Lamaie”, “Glob”.  Alaturi de parmezan, seminte de pin, usturoi si ulei de masline, acest condiment italian este ingredientul de baza al cunoscutului sos “Pesto genovez”, o reteta specifica zonei Liguria. De asemenea, este nelipsit din sosurile de rosii, condimentul preferat al italienilor pentru paste. Este recomandat sa fie proaspat si sa fie adaugat la sfarsitul prepararii, pentru a nu i se distruge aroma. Poate fi inclus si in gemuri de fructe: capsuni, zmeura, prune etc.

“Caprese” este o reteta simpla de salata estivala din: rosii, mozzarela, sare, ulei de masline si putin oregano, decorata cu busuioc. Numele deriva de la insula Capri, de unde provine aceasta reteta.

Uleiul esential de busuioc este folosit pentru parfumuri, lichioruri sau ulei de masaj. Ca planta medicinala, unul dintre cele mai populare condimente italiene, este utilizat pentru infuzii cu actiune sedativa, antispastica, diuretica si antiinflamatoare. Infuzia de busuioc este utila si in tratarea laringitei sau gripei, fiind un stimulator al poftei de mancare.

CAPERELE

condimente italiene capere

Caperul este un arbust prezent in bazinul Marii Mediteraneene. Caperele sunt mugurii acestui arbust, ce se folosesc conservate in ulei si in otet sau la sare, o metoda mai indicata pentru ca pastreaza nealterate calitatile organoleptice. Este un remediu natural impotriva alergiilor, un antioxidant natural, in prezent fiind studiat pentru proprietatile sale antitumorale. Este un condiment excelent pentru peste afumat, fileuri de ansoa, carne de miel sau de vita, orez sau maioneza. In plus, caperele sunt ingrediente nelipsite din sosul tartar.

O reteta delicioasa cu capere este „Caponata” – un preparat sicilian din legume, ulei de masline si capere.

SOFRANUL

condimente italiene sofran

Unul dintre cele mai scumpe condimente italiene, sofranul este ingredientul specific pentru “ Risotto milanez”, cu o savoare delicata si o culoare intensa galben-auriu. Potrivit traditiei populare, sofranul este un afrodisiac natural, dar si un remediu antistres, cu proprietati revitalizante pentru piele si pentru par. Se pare ca sofranul are si contraindicatii: in timpul sarcinii nu este indicat consumul, de asemenea nu trebuie consumat in mod excesiv. Un sos de sofran este ideal pentru a acompania carnea sau pestele. Mai extravagante sunt retetele „Budinca de orez si sofran“ sau „Inghetata de sofran”.

ROZMARINUL

condimente italiene rozmarin

Acest condiment pare ca este una din acele minunatii ale naturii cu o mie de utilizari. Timp de secole, una din utilizarile medicinale cele mai cunoscute a fost pentru imbunatatirea memoriei. Contine acid rozmarinic, care este antibacterian si antioxidant, dar si o serie de uleiuri esentiale, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, cu proprietati antifungice si antiseptice. Rozmarinul, unul dintre cele mai apreciate condimente italiene, asigura 16 % din necesarul zilnic de vitamina A, protejeaza vederea, sanatatea pielii si combate infectiile. In bucataria italiana este un condiment nelipsit pentru carne si, in mod deosebit, pentru cartofi, cea mai buna combinatie fiind alaturi de usturoi. Il gasim si in supe, sosuri si, de ce nu, in ulei aromatizat cu rozmarin. Merita incercate doua retete delicioase: „Cartofi- acordeon” si „File de cambula cu erburi aromatice”.

GHIMBIRUL

condimente italiene ghimbir

Cunoscut pentru calitatile sale antiinflamatoare si antioxidante, ghimbirul reduce simptomele gripei, imbunatateste digestia, este un antiemetic recomandat pentru cei care sufera de rau de masina sau de rau de mare. Ghimbirul este unul din condimentele italiene miraculoase in combaterea cancerului si a artritei. Se pare ca este cel mai puternic antidolorific natural, iar consumul frecvent protejeaza oamenii de piscaturile de tantari. Ghimbirul, unul dintre cele mai utilizate condimente italiene, are o mare versatilitate, de la ingredient in preparate de orez si legume, la sucuri, bere sau dulciuri. O reteta simpla si delicioasa este „Spaghete cu ghimbir si usturoi”, iar o reteta extravaganta este „Cozonac cu ghimbir proaspat”.

CORIANDRUL

condimente italiene coriandru

De la coriandru, alt condiment italian frecvent folosit, se folosesc atat frunzele mai picante, foarte apreciate mai ales in Orient, dar si fructele, boabe asemanatoare piperului, cu un gust dulceag. Originar din Bazinul Mediteranean, coriandrul mai este cunoscut si ca “patrunjel chinezesc”. Acest condiment este carminativ, un bun remediu impotriva colicilor si a problemelor digestive. Are o aroma delicata, putand fi folosit la numeroase preparate: supe de legume, carne sau peste. Semintele de coriandru sunt folosite la conservarea legumelor in ulei sau otet. Coriandrul este folosit si in prepararea lichiorurilor si bauturilor digestive: Gin sau Chartreuse.

Curiositati legate de numele unuia dintre cele mai faimoase condimente italiene: in trecut, pe timpul carnavalurilor, boabele de coriandru erau glasate cu zahar, astfel s-a ajuns la discurile colorate de astazi, numite coriandri sau confeti.

O combinatie potrivita este de coriandru si varza sau coriandru si fasole. De asemenea, un sos de coriandru este excelent pentru carne marinata. Recomandam doua retete simple: „Pastrav cu sos de coriandru” si „Varza rosie cu feta si coriandru”.

OREGANO

condimente italiene oregano

Numele sau inseamna “bucuria muntelui” si a fost venerat ca simbol al fericirii de catre vechii greci si romani. Unul dintre cele mai apreciate condimente italiene mai este cunoscut si ca “maghiran salbatic”. Considerat planta aromatica mediteraneeana cu cele mai multe proprietati antioxidante, oregano contine si vitamine si saruri minerale, precum: A, C, E, K, B6, Ca, Fe, Mg. Este un condiment nelipsit din pizza, precum si un acompaniament excelent pentru branzeturi, salate sau legume. Una din cele mai bune utilizari ale acestor condimente italiene este adaugarea la carne, inainte de a fi gatita, ceea ce ajuta la reducerea compusilor toxici eliberati in timpul gatirii. Uleiul esential de oregano poate fi folosit si ca antibiotic, in caz de gripa sau inflamarea sinusurilor. Ingredientul principal din uleiul de oregano este carvacrolul, care se regaseste si in cimbru. Aceste este foarte eficient impotriva norovirusurului, responsabil de numeroase infectii gastrointestinale. Se pare ca are mai multi antioxidanti decat merele si portocalele.

Un sos de oregano proaspat este condimentul ideal pentru peste. Recomandam doua retete speciale cu oregano: „Maccheroncini cu rosii uscate, migdale si oregano” si „File de somon cu capere si oregano”.

PATRUNJELUL

condimente italiene patrunjel

Nu este un condiment tipic mediteraneean, ci este mult mai mult: cea mai puternica si mai raspandita planta-medicament de pe glob. Lista calitatilor nutritive si medicinale este destul de lunga, deci vom sublinia cateva mai putin cunoscute: contine de 4 ori mai multa vitamina C decat portocala, Ca, Mg si Fe mai mult decat spanacul, uleiuri esentiale care inhiba formarea tumorilor si clorofila, care stimuleaza imunitatea. Sucul de patrunjel, combinat cu suc de spanac, morcov, telina, castravete, ghimbir si lamaie este ideal pentru detoxifiere si slabire. Se pare ca acest condiment italian este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii. Ca si rozmarinul sau busuiocul, patrunjelul si usturoiul sunt o combinatie excelenta pentru foarte multe mancaruri. Exista un proverb italian care spune: „A fi peste tot, ca patrunjelul”.

Recomandam o reteta super gustoasa: “File de ansoa cu sos de patrunjel”.

PIPERUL

condimente italiene piper

Piperul face parte dintre cele mai raspandite condimente. Acelasi fruct este utilizat pentru a obtine piper negru, piper alb sau piper verde. Mai exista si:

– piper gri, care este un amestec de piper alb si piper negru;

– piper roz sau “piper peruvian”;

– piper rosu sau paprika.

Numele sau, fiind un condiment originar din India, vine din sanscrita „pippali”, care s-a transformat in latinul „piper”, forma pe care o regasim astazi in limba romana.

Curiozitati si semnificatii: in italiana, se spune despre o persoana care este „tutta pepe”( „ca piperul”) ca este o persoana vivace, iute. Un alt proverb spune: „Non e` ne` sale, ne` pepe” ( “Nu este nici sare, nici piper”), pentru a defini pe cineva sau ceva ca fiind nesemnificativ.

Piperul, unul dintre cele mai populare condimente italiene, are indicatii terapeutice in dureri de ureche, indigestie, insomnie, ernie etc.

O reteta de mare finete este: „File de vitel cu piper verde”.

SALVIA

condimente italiene salvie

Salvia este o planta cunoscuta inca din antichitate pentru proprietatile sale curative. Numele sau vine din latina, “salvus” insemnand “sanatos”. Galii considerau ca salvia poate vindeca orice boala. Pentru romani, salvia era o planta sacra, ei avand un adevarat ritual de recoltare a acestei plante. Si chinezii stiau ca salvia este un secret al longevitatii. Contine uleiuri esentiale (cineolo, borneolo, linalolo etc.), care ii confera acestui condiment italian proprietati antiseptice. In plus, salvia contine vit. B si C, precum si substante estrogene care o recomanda pentru cura simptomelor mestruale si in menopauza (considerata un estrogen natural). Salvia combate astenia si depresia, imbunatateste memoria si amelioreaza insomnia, avand totodata o paleta larga de proprietati curative. Fumul de salvie elimina mirosurile din bucatarie sau de animale. Este unul dintre cele mai cunoscute condimente italiene pentru mancaruri din carne sau din peste, supe de legume sau tarte sarate. Ca sugestii de retete mai deosebite oferim „Sorbet de salvie si miere“ sau „Orez cu sos de salvie si soia“.

Putem conchide cu un indemn: “Nici o mancare fara condimente!”. Fiecare cultura gastronomica are secretele si atuurile ei, iar atunci cand e nevoie de nou, de diversificare, ne putem inspira , devenind un fel de “artisti” in combinarea condimentelor.

https://www.italianshops.ro/alimente/condimente.html

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s