Reteta autentica de paste alla carbonara – Sfaturi de la sefi

Posted on

paste carbonaraPaste alla carbonara… atunci cand auzi de ele, papilele tale se trezesc si saliveaza. Nu-i asa ca iti place sa le faci si acasa? Par destul de usor de facut. Ai nevoie doar de sunca, oua si paste. Simplu nu?

Cu toate acestea, ca multe alte retete cu putine ingrediente, exista o tehnica ce face magie in farfurie, iar daca ingredientele nu sunt bune si nu stii care este aceasta s-ar putea sa te trezesti, ca in loc de paste alla carbonara, ai omleta cu paste in farfurie.

Pentru a te ajuta sa eviti o astfel de situatie si sa te bucuri de un preparat autentic, am cautat cateva sfaturi de la bucatari celebrii. De la ei am aflat care sunt trucurile pentru a face paste alla carbonara autentice.

Majoritatea bucatarilor sustin ca, “adevarata” carbonara are guanciale si nu bacon sau pancetta, desi ambele alternative pot fi folosite ca substitut. Am incercat si eu sa fac carbonara cu guanciale si intr-adevar se simte diferenta. Cei mai multi sefi, sustin ca nu trebuie sa adaugi smantana si, in niciun caz, mazare… cum am mai citit pe alte bloguri de retete.

reteta paste carbonara

Cheia pentru cea mai buna pasta alla carbonara, ca si pentru alte preparate, consta in calitatea ingredientelor. Trebuie sa adaugam sau nu smantana? Ceapa sau usturoi sau fara? Avem nevoie si de ceva verde in farfurie? La toate aceste intrebari am cautat raspunsuri de la sefi. Iata care sunt sfaturile lor:

Mario Batali – Sef  NYC Osteria Lupa

“Oua mari, guanciale, pecorino (parmezan) si piper negru. ”

Jody Williams – Sef Buvette, New York 

Aceasta sustine ca italienii din partea de nord adauga un strop de smantana in pastele carbonara. In plus, “sunt intotdeauna facute din spaghete si nu au nimic ca decor.”

Nate Appleman – autor Food & Wine

Acesta sustine ca este mai bine sa folosim pasta uscata, deoarece textura absoarbe mai bine sosul, si pentru ca pastele carbonara era o mancare a taranilor si doar romanii instariti aveau acces la paste si oua proaspete.

De asemenea, in urma unui studiu realizat pe Twitter, despre cum sa prepari paste alla carbonara autentice, cativa sefi au oferit urmatoarele sfaturi:

  • Jane Bills ‏ (@LetThereBeBite) Carbonara: Prepara cat mai simplu: oua, poate putina smantana, fara ceapa. Puristii spun guanciale, pe mine nu ma deranjeaza pancetta.
  • Luisa Weiss (@wednesdaychef): Fara smantana! Doar galbenusuri de oua si carne de porc.
  • Vinoroma ‏(@vinoroma): Galbenus de ou/ou intreg, pecorico/parmezan si discutia se incheie aici. Fara indoiala, guanciale, nu pancetta. Un truc pe care il folosesc eu: inghet si apoi topesc galbenusurile de ou, astfel sosul devine mai cremos si exista mai putine sanse sa se coaguleze.
  • Jacopo Romei ‏(@jacoporomei): Bacon prajit, piper negru in ou, parmezan. Nu lasa oul sa se intareasca. Fara smantana, usturoi sau ceapa. Cam atat!
  • Marlena Spieler (@marlenaspieler): Fara smantana! De asemenea, si fara vin! Ouale impreuna cu apa, branza si grasimea de la pancetta fac pastele cremoase.
  • Beth Kujawski (@beth4158): Cea mai mare greseala la carbonara: sa adaugi mazare si/sau ceapa. Nu faceti asta!
  • Krista Ruane (@kristaruane): Secretul: tineti ouale putin in apa calduta inainte sa le preparati.

    Prin urmare, cum sa prepari paste alla carbonara? Fara indoiala, exista multe versiuni, dar iata care este varianta pe care ti-o propun eu.

Spaghete alla carbonara:

  • 1 cutie de spaghete uscate
  • 4 oua mari, cat mai proaspete
  • 200-250 de grame de guanciale, pancetta sau bacon tocat
  • o  cana de parmezan ras
  • piper negru proaspat macinat
  • sare de mare

Pune apa cu sare la fiert pentru spaghete. Cand a inceput sa fiarba apa, adauga spaghetele si fierbe-le in functie de timpul mentionat pe ambalaj. Dupa ce au fiert pastele, scurge apa si pasteaza jumatate din cana din ea.

Truc: Eu le las mai putin cu 1 minut decat este indicat pe ambalaj, ca sa imi iasa al dente.

In timp ce pastele se fierb, mainile trebuie sa lucreze 🙂 Pune o tigaie mare la foc mediu. Adauga guanciale si prajeste-le timp de 3 minute sau pana cand grasimea s-a topit si carnea este crocanta. Apoi adauga jumatatea de cana de apa de la paste peste guanciale. Adauga si pastele si amesteca-le la foc mediu, timp de cateva secunde, pana cand apa se evapora.

Ia tigaia de pe foc si adauga ouale batute bine, amestecand rapid pana cand se ingroasa ouale. Caldura ramasa in paste va gati ouale exact cat trebuie.

La sfarsit asezoneaza cu piper negru proaspat macinat, sare si parmezan.

Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s