Proprietatile otetului balsamic, un deliciu gastronomic italian

Posted on Updated on

otet balsamic italianshops

Un adevarat simbol al traditiei culinare italiene, alaturi de uleiul de masline, otetul balsamic este un produs tipic italian utilizat drept condiment. Otetul balsamic se produce doar in anumite arii, respectiv Modena si Reggio Emilia si se clasifica in doua mari categorii :

Diferenta dintre ele o constituie faptul ca otetul balsamic netraditional contine si otet din vin si necesita o perioada mult mai scurta de maturare sau invechire, de minim 2 luni. Otetul balsamic traditional este supus unei perioade de invechire de 25 de ani, primind apelativul “stravecchio”, adica stravechi. Cel cu o perioada de maturare mai mica de 25 de ani primeste la degustare un sigiliu identificativ pentru calitatea sa: “bollino aragosta” sau “bollino argento”.

Istoria otetului balsamic

Otetul balsamic  are o istorie indelungata, una dintre primele atestari istorice datand din 1406, cand regelui Enrico al III-lea i-a fost oferita in dar o sticla cu acest produs italian minune. In Evul Mediu, se obisnuia sa se aromatizeze otetul cu ingrediente precum rozmarin, trandafir sau vanilie. Prima aparitie a temenului “balsamic” a fost consemnata in 1747, la Palatul Ducal de Modena, pentru a desemna particularitatea acestui condiment. Termenul “balsamic” deriva din greaca, “balsamon” indicand efectul curativ al unui produs lichid pentru caile respiratorii. In 1830, apare o prima clasificare a oteturilor in: “balsamice“, “semibalsamice”, “fine” si “comune”. Incepand cu 1867, mixand traditia culinara italiana cu tehnologia, casa Ponti devine un producator de referinta al acestui produs italian, ce satisface exigentele clientilor din peste 65 de tari . Monari – Federzoni este o alta marca renumita ce produce Otet balsamic , dar si sosuri si glazuri speciale pe baza de otet balsamic.

otet balsamic italianshops8

Cum se face otetul balsamic

Ingredientul principal al otetului balsamic este mustul obtinut din struguri albi “trebbiano” si “lambrusco”, cultivati in provinciile Modena si Reggio Emilia. Mustul este fiert pana ramane ½ sau chiar 1/3 din volumul initial. Apoi, mustul concentrat este turnat in butoaie spalate cu otet si lasat pe o durata de 1 an, la sfarsitul caruia acest lichid deja siropos este mutat in butoaie de lemn, care pot fi din lemn de stejar, de castan, de cires, de frasin, de gorun sau de dud. Procesul de schimbare in alte butoaie pentru acest produs italian este repetat an de an, pana la epuizarea perioadei de invechire: 12 ani pentru otetul balsamic “vechi” si 25 de ani pentru cel “stravechi”. Pe durata maturarii, otetul balsamic se concentreaza in mod natural si dobandeste o savoare complexa. Oxidarea acetica face sa se ajunga la un echilibru intre substantele fixe si cele volubile; degustatorii o numesc “armonie matura si amalgamata”. Produsul italian final se prezinta cu urmatoarele caracteristici organoleptice: culoare bruna, stralucitoare, dens si siropos, limpede, dulce si usor acid, cu un gust care aminteste de fructe, butoaie de lemn si mirodenii.

otet balsamic italianshops2

Beneficiile otetului balsamic

Otetul balsamic  asa-zis “netraditional” este acetificat cu otet de vin, cu un adaos eventual de caramel pentru a obtine o densitate si o savoare similare celui traditional. Are un gust mai aspru datorita aciditatii vinului si necesita o perioada de invechire de minim 2 luni – maxim 3 ani.

Exista si o serie de produse derivate din  Otet balsamic : glazuri, sosuri, ideale pentru obtinerea unor deserturi sofisticate.

otet balsamic italianshops3Pentru foarte mult timp, otetul balsamic a fost considerat un adevarat medicament: in trecut, acest produs italian era folosit pentru dezinfectarea ranilor. Datorita proprietatilor sale antibacteriene era folosit pentru tratarea infectiilor unghiilor sau a problemelor de piele, precum acneea. Virtutile salutare ale otetului balsamic sunt recunoscute pe plan mondial. Atunci cand este combinat cu ulei de masline, efectele benefice sunt si mai numeroase. Asadar nu este doar un condiment, ci si un remediu natural la indemana noastra. Contine flavonoide, care sunt compusi naturali antioxidanti ce blocheaza radicalii liberi cauzatori de boli cardiovasculare, anemie sau calvitie. De asemenea, acest produs italian contine acizi grasi omega 3, printre care acizi alfa linoleici, vitali pentru sanatate. Datorita acidului acetic din compozitie, otetul balsamic regleaza glicemia si ajuta la arderea grasimilor. Tot acidul acetic produce enzimele necesare descompunerii proteinelor in aminoacizi. In ansamblu, imbunatateste digestia si da un sens de satietate optim. Ajuta la reducerea si eliminarea colesterolului rau si favorizeaza absorbtia mineralelor: Ca si Mg. Se pare ca are si proprietati antidolorifice, in special in cazul emicraniei.

otet balsamic italianshops9

La ce mancaruri poti folosi otet balsamic

Ca si condiment, acest produs italian are o utilizare foarte larga, de la gustare, preparate termice sau reci, pana la marinate sau desert. O gustare din fasii de parmezan si otet balsamic este un deliciu. Este un condiment savuros, alaturi de uleiul de masline pentru bruschete sau pentru salate: salate verzi, salata Caprese, salata de legume. O reteta specifica italiana de preparat din legume, este “Ardei cu otet balsamic” (“Peperoni in agro-dolce”). O alta reteta deosebita este “File cu otet balsamic“, iar un desert de mare finete este “Serbet de ananas cu capsuni si otet balsamic”.

Asadar, otetul balsamic este un deliciu tipic al bucateriei italiene, ce ofera fara indoiala un plus de savoare preparatelor culinare. Beneficiile consumului de otet balsamic sunt suficiente pentru ca acesta sa faca parte din alimentatia zilnica. Otetul balsamic este un produs distinctiv al teritoriului de provenienta, Modena si Reggio Emilia, din Italia, la care s-au adaugat cunostintele si competentele factorului uman.

otet balsamic italianshops10

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s