Spaghete cu ton, un deliciu pentru intreaga familie

Posted on Updated on

Spaghete-milaneze-cu-sunca-si-ciuperci-Gateste-Delicios

Italia, tara cu cea mai frumoasa istorie romantica din lume, a carei poveste cu Romeo si Julieta a facut inconjurul planetei, dar si cu cea mai fina, rafinata si, totodata, simpla, gustoasa experienta gastronomica. Intr-o zi mohorata de toamna, a carui soare se ascunde de privirile noastre, o poti inveseli cu o reteta autentic italiana care sigur va face deliciul intregii familii – spaghete cu ton.

Cum a inceput istoria spaghetelor

Cuvantul ”spaghete” provine de la cuvantul italian ”spaghetti”, pluralul lui ”spaghetto” si diminutivul cuvantului ”spago” – ”fir subtire”.

O legenda timpurie spune ca Marco Polo este cel ce a inventat spaghetele, introducandu-le pe teritoriul italian dupa o calatorie de explorare in Orient, in a doua jumatate a secolului al XII-lea. Mitologia greaca relateaza si ea despre inventia unei masinarii ce realiza snururi de aluat. Acest aparat a fost inventat de Zeul Vulcan, iar acele snururi au fost considerate a fi primele spaghete inventate.

Aparute in Italia de Sud in secolul XII, curand acestea au crescut in popularitate gratie secolului al XIX-lea, odata cu aparitia fabricilor mecanizate care produceau paste fainoase. Tot in secolul XIX, spaghetele au ajuns si pe taram american, unde erau servite in restaurante sub numele de Spaghetti Italienne, in sos tomat. O emblema a bucatariei italiene sunt spaghetele servite cu sos de tomate cu diferite ierburi (in special oregano si busuioc), ulei de masline, carne sau legume. Alte tipuri de spaghete sunt cele Bolognese, Alfredo si Carbonara. De obicei se rade peste spaghete cascaval sau parmezan, iar uneori se adauga chili. Apoi, datorita a tot mai multi adepti, au aparut o multime de retete incrucisate – de la spaghete in sos tomat, la cele cu usturoi sau busuioc, iar lista continua la nesfarsit.

Si pentru ca numarul consumatorilor de paste crestea vizibil, in 1700 a aparut un „instrument” care ne usureaza aceasta placere – furculita cu mai multi dinti.

Spaghete cu ton, o reteta cu care nu dai gres, indiferent de musafir

Ingredientele costa doar 40 de lei. Nu vei zabovi prea mult in bucatarie, ci suficient cat sa saturi 6-8 persoane.

Tot ce iti trebuie pentru aceasta delicioasa reteta sunt urmatoarele ingrediente:

  • 500 de grame de spaghete Barilla
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 conserva RioMare de ton in ulei
  • 250 ml de suc de rosii
  • 1 ceapa
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 lingurita de oregano
  • cateva fire de patrunjel
  • 50 de grame de parmezan ras
  • sare si piper dupa gust.

Se pun pastele la fiert intr-o oala plina cu apa trei sferturi si cu o lingurita rasa de sare. Se lasa la foc mediu, amestecand usor si des pana ce toate spaghetele au fost acoperite cu apa.

paste-la-fiert

Intre timp, se ia o tigaie in care se pun 2 linguri de ulei de masline, ceapa taiata solzisori si usturoiul tocat marunt. Se lasa la sotat 2 minute, astfel incat uleiul sa devina aromat. Se adauga conserva de ton in tigaie. Se marunteste cu dosul furculitei. Se lasa 3-5 minute la foc mic, pana cand acestea dau impresia ca fierb.

paste cu ton 02

Pastele fierte se scurg, se clatesc cu apa rece pentru a elimina apa pastoasa de pe ele. Apoi se adauga in tigaie, alaturi de ton, ceapa si usturoi. Se pune si sucul de rosii, se sareaza si pipereaza dupa gust. Se pune capacul si se lasa la foc mic circa 10 minute, amestecand din cand in cand.

paste cu ton 03

Se ia de pe foc si se presara oregano peste paste, apoi se pune iar capacul.
Dupa 5 minute, timp in care se aromeaza, pastele se pun pe farfurie si se decoreaza cu patrunjel si parmezan ras.

51_1355842671

Bon Appétit!

Si, de fiecare data cand mananci spaghete adu-ti aminte de 2 evenimente marcante din istoria acestora – Recordul Mondial pentru cel mai mare bol de spaghete din 2009, restabilit in 2010 de angajatii restaurantului Buca di Beppo din Garden Grove (California), cand au umplut o piscina cu 6251 kilograme de paste.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s