Panettone, cozonacul autentic italian recunoscut în întreaga lume

Posted on Updated on

Panettone-Vergani-Enrico-Su----Ummarino

Cozonacul este unul dintre dulce nelipsit în prag de Sărbătoare. La Paşte sau la Crăciun, toţi avem pe masă o felie de pâine aurie dulce, cu diverse umpluturi, de la ciocolată, stafide, nuci şi cacao, la cele cu creme sofisticate. Cozonacul italian panettone este unul dintre ispitele dulci care au câştigat simpatia oamenilor din întreaga lume, care îl cumpără nu doar în zile de sărbătoare, cât în orice zi importantă pentru ei.

Apariţia panettone

maxresdefault

Pentru italieni, Crăciunul fără panettone este o sărbătoare foarte tristă. Apariţia cozonacului italian panettone în magazine este cea care sugerează că venirea Sărbătorilor este aproape.

Cozonacul italian a apărut dintr-o greşeală, în Italia secolului al XV-lea, când bucătarul Toni a amestecat câteva ingrediente pentru a obţine rapid ceva în locul preparatului care i se arsese.

Din doar câteva ingrediente (lapte, făină, ouă, drojdie şi câteva esenţe) acesta a făcut un cozonac care l-a impresionat pe Ludovico di Moro. Încântat de gust, acesta l-a numit „pani di Toni”, acum cunoscut sub numele de „panettone”.

Ulterior, consumul de panettone a crescut începând cu 1919, datorită lui Angelo Motta, un tânăr patiser milanez. După ce acesta petrecuse câteva ore încercând să îmbunătăţească reţeta lui Toni, care până atunci era mică cât o brioşă, acesta îi dă o formă de cupolă, făcându-l să crească de 3 ori înainte de a-l băga în cuptor.

După izbânda sa, un alt patiser italian, Gioacchino Alemagna, a început să îl producă la scară industrială, devenind un desert accesibil pentru toate familiile. După cel de-al doilea Război Mondial, vânzările au depăşit cu mult aşteptările, iar competitivitatea între patiseri a dus la crearea de noi reţete de panettone care să nu plictisească niciodată consumatorul – panettone cu bucăţi de ciocolată, cu glazură, cu tiramisu, vanilie sau limoncello sunt doar câteva dintre ele.

Compoziţia

Realizat din lapte, ouă, făină de cea mai bună calitate, unt, zahăr, amidon şi mirodenii, cozonacul italian panettone este un răsfăţ pentru papilele gustative ale oricui. Aluatul de panettone se lasă la crescut timp de 12 ore, apoi este pus într-un cuptor bine încălzit şi lăsat la foc mic, ca aromele să se amestece şi să iasă un cozonac pufos, dar gustos.

Panettone-and-dark-chocolate-bombe

De-a lungul timpului au apărut diverse reţete despre prepararea cozonacului italian, de la adăugarea de nuci, stafide sau fructe confiate, până la panettone numite în funcţie de diferitele zone ale Italiei:

1. Panettone (originar din Milano) – urmează reţeta tradiţională
2. Panforte (originar din Sienna) – cu mere, nuci şi fructe confiate
3. Pandoro (originar din Verona) – o variantă mai light a cozonacului italian clasic, cu pudră de zahăr deasupra
4. Pandolce (originar din Genova) – cu nuci şi fructe confiate.
Toate aceste delicatese italiene sunt disponibile şi pe Italian Shops, la un raport calitate-preţ excelent.

Cozonac italian panettone, un dulce cu adevărat special pentru tine şi familia ta

Panettone-and-dark-chocolate-bombe

Ce spui de un cozonac panettone Balocco cu tiramisu, o savoare inconfundabilă a cofetăriei italiene, ce merge însoţit cu un pahar cu vin roşu sau o cană fierbinte de ciocolată caldă, în zilele reci de toamnă sau la Sărbătorile de iarnă?

Dacă îţi place vanilia, atunci cozonacul italian Balocco Meringata este alegerea perfectă ce îţi va răsfăţa simţurile. Crema de vanilie şi aluatul pufos, aromat şi dulce ….. un gust inconfundabil a la Italia.

Crema de lămâie şi cozonac italian panettone autentic … o combinaţie perfectă. Balocco Pandoro Lemondoro, un cozonac rafinat pentru momente speciale.

Ţi-am făcut poftă, nu-i aşa? Intră pe www.italianshops.ro şi alege-ţi cozonacul italian panettone pe care îl preferi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s