Parmezanul, branza veche autentic italiana

Posted on Updated on

Parmezanul este una dintre cele mai cunoscute branzeturi italiene, realizat din lapte de vaca, capra, oaie sau bivolita. Este ingredientul ales adesea in bucataria italiana datorita unui gust unic, usor amarui si a unei texturi sfaramicioase. Printre cele mai cunoscute feluri de mancare la care se foloseste sunt pizza, paste, salate sau mici painici presarate cu condimente – alaturi de chimen, busuioc, oregano sau cimbru.

Din cele peste 400 de sortimente de branzeturi pe care italienii le produc, in functie de diferitele regiuni ale Italiei, doar 40 sunt originale si omologate sub reglementarea europeana.

Cum se face parmezanul

Parmezanul este preparat prin amestecarea laptelui integral cu laptele deja smantinit, intr-un bazin mare, peste care se adauga zer si fermenti speciali. Acest amestec se incalzeste la o temperatura de 33-35 grade Celsius, apoi este lasat la racit pana se transforma intr-o masa solida.

Cheagul format este rupt in bucati si asezat in forme rotunde din otel inoxidabil unde este tinut aproximativ 2 zile. Cand este scos din forma, branza este imprimata cu o centura din plastic pe care este trecut numele, numarul, luna si anul productiei. In urma acestui proces, parmezanul este tinut in saramura intre 20-25 de zile, apoi este depozitat in “camerele de imbatranire”, timp de 12 luni. Mai multe despre parmezan, aici.

 

Cum se depoziteaza
Parmezanul poate fi depozitat in frigider, pentru o perioada de maximum o luna. Aroma si textura se mentin mai mult timp daca este invelelit in hartie cerata si apoi pus intr-o punga, pentru ca in contact cu aerul se va usca. O alta varianta de depozitare poate fi in congelator, ras sau bucata intreaga. Pentru acest mod, trebuie invelita branza in mai multe straturi si pusa la congelator unde va sta rezista pana la jumatate de an.

Retete delicioase cu parmezan
Nu doar pastele, salatele sau foietajele au un gust delicios daca li se adauga parmezan, ci poti pregati acasa, in doar 30 de minute, o crusta pentru somon la cuptor. Somonul in crusta de parmezan este o reteta rapida, numai buna pentru serile in care vrei sa faci o masa sanatoasa, fara sa te complici si care sigur iti va aduce laude.

Pentru reteta ai nevoie de:
– 1 file de somon de 1 kg
– parmezan dupa gust
– 3 catei de usturoi tocati marunti
– 1 legatura de patrunjel
– sare
– piper
– ulei de masline

Pentru inceput, preincalzeste cuptorul la temperatura ridicata.

oven

Spala somonul, traseaza cu cutitul cateva pliuri in care sa introduci usturoiul si patrunjelul, apoi pune-l intr-o tava cu hartie de copt sau folie de aluminiu, pe care o introduci in cuptor pentru 10 minute.

images
Intre timp, se rade parmezanul si se amesteca cu patrunjelul ramas si uleiul de masline. Se ia o pensula de bucatarie si se unge somnul cu amestecul creat. Apoi se pune la cuptor pana cand parmezanul se topeste si se formeaza o crusta aurie.

shutterstock_61480027

Dupa ce se lasa 5 minute la racit, se taie si poate fi servit.

Nu doar ca este o reteta rapida, dar este si sanatoasa. In plus, pe langa somon poti adauga, ca garnitura, un sote de legume. Astfel vei avea o reteta bogata in fosfor, vitamine si nutrienti, dar si satioasa.

Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s