Lasagna – o specialitate italiana rafinata, usor de pregatit la tine acasa

Link Posted on Updated on

 

 

hqdefault

 

 

                                         

Cunoscuta in intreaga  lume , Lasagna la cuptor  este una dintre cele mai apreciate specialitati italiane. Este un preparat  definitoriu pentru ceea ce cuprinde notiunea de traditie culinara italiana, deoarece are origini indepartate in timp, ce ne conduc la Roma Antica. Se pare ca Cicerone  aprecia in mod deosebit acest preparat : fasii de pasta asezonate cu legume si branzeturi. Pentru  multa vreme , lasagna a ramas cea preparata in timpul romanilor, fiind cunoscuta drept “lasana”  sau “ lasanum”, insemnand “vas, recipient “.  Reteta apare pentru prima data in textul latin “ De Re coquinaria libri ”, de Marco Gavio Apicio, nimeni altul decat bucatarul imparatului Traian.  La Curtea de Napoli reteta de lasagne este consemnata in 2 retetare  :  “ L`anonimo meridionale “, din 12385- 1239  si            “ Il Libro della cocina”, din 1304- 1314.  Ulterior, lasagna a devenit parte integranta obligatorie din meniul napolitan de Carnaval si de Paste.

Lasagna, de la Roma Antica  la calatoria in spatiu

Se poate spune ca lasagna a facut un salt impresionant in timp , de la Roma Antica, la calatoria in spatiu.  In 2013, astronautul italian Luca Palermitano a dorit sa experimenteze un “pranz stelar”  cu lasagne, tiramisu si cafea Lavazza.   Acest lucru  a fost posibil, cu sprijinul sefului David Scalin si in colaborare cu  societatea aero-spatiala Argotec Torino.   Asadar, lasagna a facut primul sau voiaj in spatiu !

Variante  regionale de lasagna

Exista diferite variante regionale , de la cea emiliana , la cea siciliana, precum si diferite tipuri, intre care cea alba, fara sos de rosii sau cea cu legume. Diferentele regionale sunt date de calitatea pastei, in functie de cantitatea de oua folosita, de amestecul de faina. De asemenea condimentul folosit  poate fi ales dintr-o larga varietate , de la sos ragu, la legume si branzeturi, pana la trufe .

Traditia culinara emiliana, mai precis cea a orasului Bologna,   a impus in topul preferintelor culinare “ Lasagne alla bolognese”,  cu sos ragu bolognese , sos bechamel si parmezan .

In Toscana gasim “lasagne bastarde” sau “lasagne matte” cu o pasta pe baza de faina de castane, o contributie adusa de catre cultivatorii de castane.

In Emilia Romagna reteta cea mai apreciata este cea clasica, cu ragu , bechamel si parmezan . Poate fi preparata si verde, cu pasta cu spanac sau cu sos de ciuperci si praz.

In Liguria avem “Lasagne al pesto” sau “Lasagne alla Portofino”, cu pesto ca ingredient principal.

 

 

lasagne-pesto-fagiolini

 

 

 

 

 

 

In Umbria  , lasagna cu trufe este un produs tipic regional.

In Napoli, avem lasagna preparata pe baza de pasta din grau dur, si cu o combinatie mai aparte , de carnati, crochete, branza ricotta, mozzarela si oua.

In Sardinia lasagna este preparata cu paine Carasau, niste turte foarte subtiri,un preparat tipic, de preferat in combinatie cu legume precum brocoli.

Alte sugestii de combinatii gastronomice  :  Lasagne cu hribi,  Lasagne cu somon, Lasagne cu spanac si somon afumat, Lasagne cu fistic, Lasagne cu sparanghel si bechamel, Lasagne cu branza si nuci, Lasagne cu dovleac si ciuperci.                                                                                                                             

 Lasagne cu spanac                 

                   

 lasagne-spinaci-e-salsiccia-470x377

 

 

                                                                                                                                                                                                           

 Lasagne cu somon si fistic    

 

   

lasagna_al_salmone_in_crosta_con_granella_di_pistacchi

 

 

 

  Lasagne cu sparanghel            

 images (6)

                                        

                                         Reteta – Lasagne alla bolognese

  

Sos Ragu

                                          images (2)

 

 

Carne tocata de vita 1 kg

Ceapa 60 g

Morcovi  50 g

Telina 50 g

Ulei de masline 20 ml

Lapte 50 ml

Sos de rosii 250 g

Vin alb 150 ml

Sare

Piper

Busuioc

Usturoi

 

Se calesc in ulei de masline ceapa, morcovul si telina,usturoiul, se adauga carnea ,sare si piper dupa gust,  se amesteca pentru o calire uniforma.   Se adauga  vinul alb si se lasa sa scada,dupa care se adauga sosul de rosii  si o cantitate suficienta de apa , lasand la foc mic. Se condimenteaza cu busuioc.  Cand este gata , se adauga laptele si se amesteca bine. Laptele dimueeaza din savoarea usor acida a sosului de rosii.

Sos Bechamel

 

               images (7)                                   

 

Lapte 1 l

Unt 100 g

Faina alba 80 g

Sare

Piper

Nucsoara

Se incalzeste laptele , se aromatizeaza cu nucsoara, se condimenteaza cu sare si piper.   Se topeste untul , adaugand apoi faina  si amestecand pentru a nu se forma  aglomerari. Se amesteca cu ajutorul unui tel laptele si untul , pana la omogenizare.  Se fierbe  5-6 min la foc mic, pana capata o consistenta cremoasa.

     

  Foi lasagna

Foile de lasagna de preferat se fierb individual , cateva minute,  intr-o cantitate abundenta de apa , in care s-a adaugat sare. Cand fierbe , foaia se intoarce in mod delicat cu ajutorul unei  linguri de lemn. Odata fiarta, fiecare foaie se scurge si se imerge intr-un vas cu apa rece , dupa care se intinde pe un platou.

 

images (3)

 

 

Pentru definirea preparatului avem nevoie de un platou rectangular cu dimensiunile  de 20/30 cm si de parmezan ras 250 g.

Se intinde un strat subtire de bechamel pe fundul platoului, se distribuie primul strat de foi de lasagna, se acopera cu sosul ragu si apoi cu bechamel, dupa care se presara parmezanul ras. Al doilea strat de foi se distribuie in sens opus, astfel incat sa se incruciseze, alternand cu sosul ragu , bechamel si parmezan. Se procedeaza astfel pana la al 6 –lea strat de foi, peste care se dauga un strat de ragu  bechamel si parmezan abundent.

Se coace lasagna in cuptorul preincalzit la 200 de grade , pentru 40 de minute, pana cand capata o crusta aurie  la suprafata.
Se lasa lasagna “sa se odihneasca “ inainte de a fi servita.

 

 

hd450x300

 

 

In functie de marimea vasului folosit se pot face 7 straturi, dar nu mai putin de 5.  Daca dorim, putem acoperi lasagna cu folie de aluminiu, in prima parte a coacerii.

Se poate prepara si congela pentru cateva zile , in cazul in care e nevoie de o organizare anticipata. Se poate pregati pentru a fi servita a doua zi, fiind unul din preparatele cele mai delicioase “reincalzite”. Daca timpul ne preseaza putem alege varianta sosului ragu gata preparat. Parmezanul este un ingredient obligatoriu pentru lasagna cu  sos ragu, dar exista o diversitate de retete la care  se folosesc si alte branzeturi, in special retete de lasagna cu legume.

Lasagna la cuptor este una din specialitatile italiene cele mai savuroase si mai potrivite pentru zilele de sarbatoare. De asemenea , putem da dovada de maiestrie , alegand o varianta cu ingrediente mai neobisnuite pentru bucataria clasica : fistic, trufe, dovleac. Lasagna este un preparat consistent, laborios si savuros, perfect pentru o masa “ all` italiana”.

 

crudo-3

lasagna-bianca

 

 

Pofta buna!

Va reamintim ca majoritatea ingredientelor se gasesc pe site-ul nostru, putand fi achizitionate aici .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s