Torrone, nuga italiana cu gust de poveste

Posted on Updated on

nuga 1

 

Nuga a fost una dintre cele mai apreciate dulciuri ale copilariei. Ne mai amintim si acum ambalajul deschis la culoare, care lasa sa se vada continutul, alunele, fisticul sau stafidele. Putini dintre noi stim insa istoria celei ce avea sa devina cel mai bun gust al copilariei noastre. Torrone, nuga autentic italiana, este apreciata de romani datorita gustului sau unic, senzational, care spune o poveste fascinanta.

 
Ce este torrone?
Cunoscuta sub mai multe denumiri, in functie de regiunea in care este pregatita (turrón – spaniola, torró – catalana etc.), torrone este realizat din:
– miere
– zahar
– albuş de ou
– migdale prajite sau diferite tipuri nuci.

Torrone poate avea fie o compozitie cremoasa sau tare, in functie de mixul de ingredienete folosite. Din baterea albusurilor de ou reiese o spuma, iar ca sa fie folosita ca baza pentru nuga trebuie sa indeplineasca 3 caracteristici importante:
1. baza (agentul aromat) trebuie sa fie natural
2. gelatina (ingredientul de legatura) sa fi de foarte buna calitate
3. aerarea compozitiei trebuie facuta cu mare atentie, amestecata incet.

 

O scurta istorie a torrone
Indiferent de denumirea pe care a capatat-o, toate versiunile sunt derivate din latinul „torrere” care inseamna a praji.
Insa ziua de 2 ianuarie 1701 va ramane celebra in istoria nugalei. Atunci, primarul din Mont, Claude Souchon, le-a oferit lorzilor de Burgundia si Berry, aflati in vizita in oras, peste 100 de kilograme de nuga alba. 13 dupa, un ambasador arab a primit in dar 20 de kilograme din deliciosul produs si asa nuga s-a raspandit in intreaga lume.
Cel mai frecvent intalnita este ca desert traditional de Craciun in Spania si Italia, precum si in unele regiuni din America Latina si Filipine.
Tipuri de nuga:
Cele mai cunoscute tipuri sunt:

1.Turrón-ul spaniol, crocant, moale sau vascos. in prezent exista o multitudine de nuga spaniola, cu diverse soiuri de ciocolata cu orez expandat sau migdale intregi, tot felul de praline de ciocolata, cu sau fara bauturi alcoolice, fructe confiate sau fructe cu coaja lemnoasa intregi; praline de fructe, precum şi variaţiile chiar fara zahar (cu indulcitori indulcite fructoza sau artificiale).

2. Torrone italian are o gama larga de texturi (moale, dur si sfaramicios) si arome (de diferite de citrice, vanilie, etc, adaugate la nuga) şi pot conţine alune intregi, migdale şi fistic sau au doar pasta de nuci (sau nuci pisate).
Reţete populare au variat cu timpul şi difera de la o regiune la alta. Torrone di Benevento din Benevento, Campania, uneori merge de numele Cupedia istoric, care semnifica versiunea friabila si este preparat cu alune. Versiunea mai moale se realizeaza din migdale.
Si tu poti pregati acasa reteta de torrone, nuga autentic italiana
Si pentru ca ne-am gandit ca torrone merge excelent cu ciocolata, iti propunem o super-reteta, deloc grea si gata in doar 45 de minute, iar rezultatul va fi uau!
Pentru asta, iti trebuie doar putina rabdare si urmatoarele ingrediente:
– 500 grame miere
– 100 ml. smantana dulce
– 30 gr. cacao
– 650 gr, zahar
– 750 gr. alune de padure
– 1-2 batoane vanilie
– albusurile de la 5 oua
– 120 gr. ciocolata menaj
– 25 gr. zahar pudra
– 200 ml. apa.

Intr-o cratita cu fundul semirotund se pune mierea cu batoanele de vanilie la incalzit, pana ating punctul de fierbere.

 

Apoi bati albusurile spuma, peste care se adauga mierea.

13729193175fggm

Intre timp, intr-o cratita se caramelizeaza usor zaharul cu 200 de ml. apa.

 

DSC_3006

Dupa ce zaharul s-a topit, se toarna in compozitia cu miere si se amesteca. Se ia apoi 1/3 din compozitia rezultata si se amesteca cu cele 30 grame de cacao, iar peste restul de compozitie se adauga alunele de padure si se amesteca bine.

Apoi se iau forme de prajituri, de care preferi, se pudreaza cu zaharul pudra si se toarna un strat gros de compozitie cu alune, apoi un strat de ciocolata rasa, apoi inca un stat de compozitie cu alune si se baga la frigider.

blog 786

Intre timp, pentru finisat, se topeste, intr-o cratita, ciocolata, smantana si zaharul pudra, se lasa sa se raceasca putin si se unge cu aceasta compozitie suprafata prajiturii. Dupa ce s-a intarit putin, torrone se scoate din forme si se serveste cu crema de ciocolata pe deasupra.

Bon apetit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s