Cafeaua italiana, aroma unica, savoare deplina

Posted on Updated on

cana-cafea-boabe-672x372.jpg

In fiecare zi, primul lucru pe care il facem dimineata cand abia ne trezim este sa ne bem cafeaua. Indiferent ca o facem cu lapte sau simpla, aceasta ne trezeste stimulii si ne pregateste de o noua zi. Mai mult, daca nu stiai, este cel mai tranzactionat aliment din intreaga lume, chiar de la aparitie ei, acum mai bine de 1000 de ani.

Istoria cafelei

O legenda spune ca acum 1400 de ani, pastorul Khaldi a remarcat voiciunea caprelor din turma sa dupa ce acestea au consumat cateva fructe roşii dintr-un tufis salbatic. Dupa care el insusi a gustat din fructele magice, iar calugarii, vazandu-l ca danseaza cu caprele, le-au fiert intr-un amestec de apa pentru a sta treji mai mult timp. Apoi, incepand cu anul 1000 era noastra, tamaduitorul Avicenna administra cafeaua ca medicament. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea era consumata de toate paturile sociale inca din vechime.

Cererea de cafea in Orientul Apropiat era extrem de mare si, de aceea, toate transporturile care aveau destinatia Alexandria si Constantinopol erau atent pazite pentru a nu putea parasi Yemenul. Chiar si asa, in timpul pelerinajului la Mecca, musulmanii au reusit sa ascunda cateva boabe si sa le cultive in tara lor. Asa, cafeaua a ajuns si in India.

In 1453, cafeaua a ajuns si la Constantinopol, iar din 1700 existau peste 2000 de cafenele in Londra. La jumatatea secolului al XVII-lea, olandezii detineau suprematia in comertul naval si au fost cei care au introdus cultivarea, la scara larga, a acesteia pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Datorita lor, aceasta ajunge si in America Latina, in insula Martinica.

Intrarea cafelei in Europa s-a facut prin portul de la Venetia, unde aveau loc schimburi comerciale cu negustori de origine araba. Asemanarile fonetice dintre cuvantul “cafea” si echivalentii sai europeni ( in italiana “caffe”, in franceza “caffé” si “kaffee” in germana), i-au determinat pe oameni sa creada ca numele provine din “Kaffa”, provincia etiopiana de unde cafeaua isi are originile. Cafeaua, declarata bautura permisa crestinilor de catre Papa Clementin al VIII-lea, este adoptata de Europa in momentul in care se deschide prima cafenea la Venetia, in 1645, urmata de una in Paris, in 1672.

La jumatatea secolului al XIX-lea, o boala rara s-a raspandit pe plantatiile de cafea din Asia de S-E, iar culturile au fost in totalitate compromise, motiv pentru care Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea, titlu pe care il detine si astazi.

Lavazza, cea mai cunoscuta marca de cafea italiana

0.1.0.2_HP_EW

Numele de Lavazza, cea mai cunoscuta cafea italiana este sinonim cu aroma, calitatea si taria unui espresso cremos, baut pentru a ne inviora dupa un somn prelungit.

Istoria Lavazza incepe in anul 1896, datorita lui Luigi Lavazza, a caror abilitati profesionale si viziunii sale despre cea mai bauta bautura din intreaga lume il claseaza in fruntea industriei de cafea prajita de peste un secol.

luigi lavazza

Acesta a cumparat o alimentara in Turrin, Via San Tomasso, in care vindea sapunuri italiene, uleiuri de masline extravirgine, cafea, zahar si lumanari, iar in 1897 a inceput sa prajeasca si cafea. Afacerea sa a fost intrerupta odata cu inceperea razboiului, dar reluata imediat dupa terminarea acestuia, de catre copiii sai, Luigi, Mario, Beppe, Maria, Pericle si Ginetta, care s-au alaturat companiei.

Acestia au inceput sa investeasca sume uriase in productiile de cafea, iar in 1948 cererea creste, iar copiii lui Lavazza reusesc sa deschida prima filiala in afara Italiei, in Vincennes, langa Paris. In anii urmatori aroma cafelei Lavazza cucereste SUA, Marea Britanie, Austria si Spania. Cafeaua Lavazza devine foarte populara pe teritoriul Italiei, iar in 1979 se infiinteaza Centrul de Cercetare si Studii in Domeniul Cafelei, Luigi Lavazza. Acest centru exista si astazi cu filiale in peste 20 de tari, avand ca scop permanenta cercetare si dezvoltare in industria cafelei.

cafea-boabe-lavazza-gran-crema-espresso-1-kg-232864

Cea de-a patra generatie a familiei Lavazza, impreuna cu cea anterioara au sarbatorit in anul 1995 centenarul acestei companii, avand cifre impresionante: peste 1500 de angajati, 5 fabrici, o gama foarte variata de produse contorizand aproximativ 250 de articole.

Un an mai tarziu, in 1996, se deschide prima cafenea Lavazza, denumita San Tommaso 10. Aceasta este localizata in Via San Tommaso, exact il locul in care se afla modesta alimentara a fondatorului afacerii, Luigi Lavazza la sfarsitul secolului XIX. Afacerea se dezvolta treptat, iar de la inceputul secolului XXI, Lavazza are 8 filiale si este prezenta in peste 80 de tari prin intermediul retelei proprii de distributie.

Principalele plante de productie se gasesc in Italia, mai precis in Settimo Torinense. Fabrica este dotata cu una dintre cele mai moderne utilaje din lume pentru tratamentul cafelei. Centrul de productie al boabelor de cafea Espresso Point este situat in Gattinara, aceasta aflandu-se in Pozzilli, aici gasindu-se cea mai mare parte a productiei de cafea prajita decofeinizata.

Lavazza se confunda cu spiritul si cultura Italiei, concentrandu-se pe fabricarea cafelei speciale pentru espresso. Acum, cafeaua italiana Lavazza se regaseste pe principalele piete internationale, mai ales datorita filozofiei de afacere la care nu s-a renuntat – un produs de calitate superioara pentru toti consumatorii din lume.

Zeci de milioane de cesti de cafea Lavazza se consuma zilnic, in toate colturile lumii. Asta se datoreaza, in special, politicii companiei, care reuseste intotdeauna sa se adapteze cerintelor consumatorilor de cafea din intreaga lume, iar produsele fabricate de ei sunt mereu cu un pas in fata concurentei. Iubitorii de cafea de pe 5 continente confirma ca Lavazza, cafeaua autentic italiana isi pastreaza ferm identiatatea de marca italiana de caliate cu obiectivul de a asigura zi de zi o cafea excelenta.

Produsele companiei Lavazza se adreseaza unor stiluri diferite de viata, adresandu-se categoriei de consumatori cu venituri mari si medii. Marca Lavazza este preferata, in special datorita faptului ca ofera o calitate si o savoare deosebita, la un pret avantajos.

Luigi Lavazza, inventatorul amestecului de cafea si descoperitorul prajitorului electric

Luigi Lavazza era un impatimit al chimiei si un curios din fire. In 1897 isi pune in practica cunostintele si incepe sa prajeasca cafeaua pe cont propriu. In 1910, cand firma lui avea 20 de angajati, decide sa imbunatateasca reteta si sa amestece boabe de calitate si provenienta diferita. Asa s-a nascut „invenţia” amestecului, fapt ce l-a ajutat sa se afirme si mai mult pe piata.

In 1922 cumpara primul prajitor electric de cafea, Eureka, care ii permite sa isi mareasca considerabil productia. Trei ani mai tarziu, vine cu ideea sa depoziteze cafeaua proaspat prajita in saculeti de pergamin (un tip de hartie care, in mod curios, are aceeaşi denumire cu un mod de prelucrare a cafelei in care boabele nu sunt decorticate) pentru a-si pastra aroma si parfumul si a facilita consumul casnic.

prajitor de cafea Eureka

In 1933, Luigi cedeaza copiilor Mario, Beppe şi Pericle actiunile Lavazza, iar in 1946 ia nastere primul logo al companiei – un scut imparţit in doua, cu o ceaşca aburinda intr-o parte şi trei boabe de cafea in cealalta.

Asa ca, inainte de a degusta o cafea autentic italiana, gandeste-te cata istorie incape intr-o ceasca de cafea. Daca vrei sa ai dimineti energice, alege cafeaua Lavazza, un strop de Italie in fiecare zi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s