Pastele Barilla, deliciu italian cu renume mondial

Posted on Updated on

barilla (1)

 

In Italia, pastele se bucura de o cultura promovata atat de bucatarii cu stele Michelin, cat si de oamenii de rand, pentru care reprezinta un element important in dieta lor. Si tocmai pentru ca italienii au devenit adeptii acestor paste fainoase, pe care le-au promovat in lumea intreaga, tot mai multe tari si culturi adopta pastele italiene in alimentatie, in combinatii cu tot felul de sosuri, prosciutto, parmezan, vinuri etc.

Practic, in Italia se intampla sa existe peste 30 de denumiri distincte pentru paste cu acelasi design, locul de origine fiind aproape imposibil de stabilit cu certitudine.

Spre deosebire de alte marci, pastele Barilla iti ofera placerea pastelor autentic italiene, realizate urmand retete traditionale de sute de ani, din faina integrala cu continut ridicat de fibre, minerale si complex de vitamina B. Pentru cei preocupati de un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata, faina integrala din pastele Barilla are un continut ridicat de proteine, aminoacizi, vitamina B si E, microelemente si minerale – cupru, zinc si magneziu.
Scurta incursiune in lumea pastelor

Desi exista multe teorii cu privire la aparitia pastelor in Europa, singura ipoteza plauzibila este cea conform careia Marco Polo le-ar fi adus in secolul XIII din China, la revenirea din voiaj. Istoria mai consemneaza faptul ca pastele dateaza inca de pe vremea civilizatiilor antice, fiind, in acel moment, facute din cereale cu seminte si apa.

Prima referire din Roma Antica cu privire la paste este facuta de imparatul Cicero, pasionat de doua tipuri de paste, precum „Laganum” si „Laganas”. Apoi, in primul secol al erei noastre, apar si macaroanele, cele cu branza fiind primele realizate de bucatarii din Genova si Napoli. In secolul XIII, la Napoli au fost gasite masini rudimentare pentru producerea standardizata a pastelor fainoase, in timp ce la Gragnano erau inventate masini de framantare si prese mecanice pentru producerea pastelor, acestea devenind un element important in alimentatia zilnica.

 

Pastele Barilla, paste cu istorie

Calitatea, gama diversificata de modele si sortimente si publicitatea au facut ca pastele Barilla sa fie cele mai consumate paste italiene din lumea intreaga. Din dragoste pentru cele mai delicioase retete, la Barilla, procesul de producere, desi este complex, respecta retetele traditionale, de sute de ani, fapt ce pastreaza gustul intact, aroma perfecta, culoare aurie, chiar si dupa fierbere.

shopecr-europe-forum-05-per-case-study-barilla-paolo-zazzi-4-728.jpg

Astfel, este o adevarata placere sa te bucuri de pastele Barilla, in combinatiile pe care le preferi. Desi au peste 70 de forme diferite, ele sunt impachetate intr-o cutie care a ramas neschimbata si a facut istorie – celebra cutie albastra, intruchipeaza un cufar albastru, scaldat in culoarea soarelui, aducand in fiecare farfurie gustul de neegalat al bucatariei Mediteraneene.

Istoria pastelor Barilla incepe in 1877, in Parma, unde Pietro Barilla isi deschide o brutarie mica pentru paine si paste fainoase. Cu ajutorul unei prese realizate din lemn, Pietro producea pana la 45 de kilograme de paste/zi. Dupa ce a inceput sa inregistreze succes, in 1910, isi deschide prima fabrica de paste in Veneto, unde ajunge sa realizeze peste 8 tone/zi.

In 1911, Etore Vernezzi, designer, face prima sigla a marcii, iar fii lui Barilla, Riccardo si Gualterio se implica si ei in mersul afacerii. Pana in cel de-al doilea Razboi Mondial, Barilla avea peste 700 de angajati si producea, zilnic, 79 de tone de paste si 15 tone de paine.

In 1939, Giuseppe Venturini proiecteaza o noua sigla si apare “Pasta Fosfina”, primul produs in ambalaj. in 1947, Barilla cumpara un parc de camioane, cu ajutorul carora incep livrarea pastelor Barilla pe tot teritoriul Italiei. In 1952, fiii lui Pietro Barilla preiau fraiele afacerii si lanseaza prima campanie publicitara la paste, intitulata “In fiecare zi e duminica cu pastele Barilla”, realizata de Erberto Carboni, care aduce companiei premiul Palm D’Or pentru publicitate. in 1957, acelasi Carboni realizeaza un nou ambalaj pentru pastele Barilla, pentru a participa la primul targ international de produse. Pana in 1960, compania avea peste 1300 de angajati si peste 200 de oameni de vanzari. In 1965, Barilla incepe si productia de baghete si biscuiti in noua fabrica construita in Rubbiano, dotata cu cel mai lung cuptor din lume.

In 1969, sigla si pachetele de paste Barilla sunt din nou modificate. in 1970 se deschide fabrica din Pedrignano, Parma, astazi, cea mai mare din lume. Un an mai tarziu, familia Barilla vinde pachetul majoritar de actiuni catre WR Grace, o companie americana care, 3 ani mai tarziu, cumpara o fabrica uriasa in Altamura Bari. Din 1975, incepe productia a noi sortimente de paste, precum “Mulino Bianco”.

Ulterior, Barilla-Grace achizitioneaza fabrica de paste Teodore Voiello. Din 1977, compania va produce si snacks-uri, briose si paine feliata. In 1979, Pietro Barilla, nepotul inventatorului pastelor Barilla, rascumpara pachetul majoritar de la compania americana, unde cifra de afaceri ajunsese la 250 de miliarde de lire italiene. Tot in acelasi an, acesta ia decizia de a deschide prima fabrica de paste Barilla in afara granitelor Italiei, in Franta.

image006

In 1993, Pietro Barilla renunta definitiv la afacere, pe care o lasa in grija celor trei fii, Guido, Luca si Paolo.

pietro barilla

Tot in acest an, se deschide a doua subsidiara a Barilla, la Filiz, in Turcia. in 1996, se lanseaza un nou design al marcii si gama “Selezione Oro”, paste produse dintr-un sortiment special de grau. Tot atunci este marcat momentul in care ambalajele pastelor Barilla capata o noua imagine, cea de astazi, cu o fereastra care dezvaluie continutul cutiei si incep exporturile de paste in SUA.

 

Cele mai cunoscute sortimente de paste Barilla

Barilla Spaghetti N°5, simbolul Italiei, s-au nascut la Napoli, pe cand Antonio Viviani le-a oferit acest nume pentru ca semanau foarte mult cu mici bucatele de sfoara. La inceput aveau o lungime de 50 de centimetri, dar, in prezent, au ajuns la circa 25 de centimentri.

gli-Spaghetti_package_large.jpg

Pastele Barilla Farfalle s-au nascut dintr-un aluat taiat in patratele si capsat in centru, pentru a surprinde si mai bine amestecul de arome, adaptandu-se perfect oricaror combinatii de sosuri, de condimente sau fiind consumate doar cu ulei de masline.

paste-barilla-265-farfalle-500g

Barilla Pennette Rigate sunt pastele italiene ce se adapteaza perfect oricaror tipuri de sosuri si gusturi. Datorita dimensiunilor mici, acestea se contopesc perfect, ca intr-un duo delicios.

penne_rigate_barilla1.jpg

Pastele Barilla Tortiglioni sunt un alt sortiment de paste italiene marca inconfundabila Barilla, nascute in jurului orasului Napoli. Avand un format orginal, acestea culeg condimentele pentru a patrunde savuros intre spirale, pentru a elibera parfumul.

tortiglionili

Barilla Bavette au forma unor spaghete plate, descoperite in Genova. Acestea au fost create pentru a se combina foarte bine cu legume, peste si cu o larga varietate de sosuri pe baza de rosii sau busuioc.

bavette
Pastele Barilla Fusilli sunt pastele italiene ce s-au nascut in partea de nord a Italiei, a caror inspiratie sta in jurul fusului cu care se invarte lana. Cu formele sale de trei aripioare rasucite, absorb orice condiment sau tip de sos. Delicios pentru o masa de pranz in jurul familiei.

paste-fainoase-fusilli-barilla-500-gr-1866606_big

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s