Vremea migdalului inflorit, prilej de sarbatoare la Agrigento

Posted on Updated on

5-mandorlo-in-fiore

 

   Intr-un decor hibernal ce face loc timid primaverii, migdalul infloreste parca peste noapte. Mandru si admirabil, migdalul – al carui nume semnifica in ebraica «cel care se trezeste devreme» – este prin excelenta vestitorul primaverii , la Agrigento, in Sicilia.

„ I-am zis migdalului :

Frate, vorbeste-mi despre Dumnezeu!

Si migdalul a inflorit. „

Nikos   Kazantzakis, Raport catre El Greco

1033

 

1223_top

   

imagesZWWYW64E

La poalele «colinei sacre», in minunata Vale a Templelor, la Agrigento, are loc in fiecare an Sarbatoarea migdalului inflorit, un eveniment unic consacrat naturii, primaverii, acestui moment de splendoare si de biruinta a rodului. Intr-un melanj extraordinar de istorie, folclor, arta, gastronomie, Agrigento se transforma intr-un oras al pacii si al prieteniei, al sperantei si al bucuriei. Nu este intamplator asta, Sicilia este o regiune de confluenta a mai multor civilizatii, de la fenicieni, la greci, romani, pana la bizantini si normanzi. Valea Templelor din Agrigento adaposteste un patrimoniu unic din timpul Greciei Antice : Templul lui Hercules, Templul Concordiei, Templul lui Jupiter, Templul Dioscurilor, cunoscut si sub numele de Templul lui Castor si Pollux, Templul Herei, Templul Athenei, Templul lui Demeter.

imagesJ7P3T46M

De ce exista o Sarbatoare a migdalului inflorit ?

Migdalul este primul pom inflorit, chiar in miezul iernii. In perioada de inflorire a migdalului , sudul Siciliei se acopera cu o pelerina alba si cu o aroma ametitoare. Insusi Goethe , in „Voiaj in Italia” , a descris fascinat acest spectacol al naturii. De asemenea, este celebru tabloul lui Van Gogh, „Ramuri de migdal inflorit”, o pictura care sublimeaza viata, dedicata fiind nepotelului sau nou-nascut.

Cea mai fascinanta sursa de inspiratie ramane mitul lui Homer legat de povestea de iubire dintre Fillide si Acamante, care plecase sa combata razboiul din Troia. Cand supravietuitorii se intorc acasa, dar Acamante nu, Fillide moare de durere, convinsa ca Acamante a sfarsit in razboi. Impresionata de moartea acesteia, zeita Atena o transforma in migdal. Si totusi Acamante se intoarce, afland de moartea principesei sale si ca fusese transformata in migdal. Indurerat, Acamante imbratiseaza arborele, care infloreste instantaneu , ca si cum ar raspunde la imbratisarea sa.

Pentru mistici, migdalul este cel mai bun fruct, simbolul existentei, al naturii divine ascunse in natura umana.

 

 

Aceasta sarbatoare a fost organizata pentru prima data la Naro,in 1934, de catre contele Alfonso Gaetani, care a dorit sa faca cunoscute produsele tipice siciliene. In 1937, aceasta sarbatoare este transferata la Agrigento. Ca o curiozitate , in 2011 a fost obtinut aici premiul Guiness pentru cel mai lung Torrone : 660 m, preparat din 1500 kg de migdale si 1000 kg de zahar.

Din 12 februarie pana pe 13 martie 2016 , Agrigento rasuna in sarbatoare : In concomitenta cu «Festivalul migdalului», are loc «Festivalul international de folclor» si «Festivalul copiilor din intreaga lume». Partea finala a acestui eveniment este dedicata in special gastronomiei , 4-6 martie 2016 .

Deschiderea se desfasoara cu o procesiune la apus, in Valea Templelor si cu ritualul aprinderii «facliei prieteniei », in fata Templului Concordiei. Numeroase grupuri folclorice ajung aici din foarte multe tari, ilustrand traditii inca pastrate intacte, costume specifice, dansuri , intr-o competitie a originalitatii. In fiecare an se organizeaza aici « Miss Primavara», precum si «Concursul pentru balconul cel mai inflorat», de pe via Atenea, strada principala din Agrigento.

Trofeul «Claudio Criscenzo» este oferit in timpul «Festivalului copiilor», anul acesta fiind desemnat Rusiei, ai carei grupuri folclorice au demonstrat ca prin arta se poate ajunge la o convietuire pacifica.

Sarbatoarea culmineaza cu decernarea premiului Templul de aur, pentru cele 3 sectiuni : muzica , dans , costume, ce are loc in fata Templului lui Hercule.

Alte initiative : Mandorlara, Concurs de fotografie, Miss Sagra, Targ de anticariat, Expozitie de masini si motociclete de epoca, Maraton, Targul costumelor istorice. Sunt organizate ,de asemenea, numeroase expozitii cu tematici culinare, laboratoare didactice despre cultivarea migdalului, conferinte gastronomice, degustari de produse tipice siciliene.

Despre gastronomie la Sarbatoarea migdalului

Cel de-al 4-lea week-end de festival este marcat de componenta gastronomica, respectiv de ponderea fructelor de migdal in patiserie si in bucataria traditionala siciliana.

Sunt 2 tipuri de migdale , migdale dulci si migdale amare, acestea din urma nu se consuma crude , intrucat contin acid prusic. Migdalele sunt foarte nutriente, bogate in proteine si saruri minerale, dar contin si grasimi, faimosul ulei de migdale dulci fiind folosit in industria farmaceutica. Migdalele amare se folosesc in medicina si parfumerie .

Din migdale se obtin laptele de migdale, faina de migdale, pasta de migdale, ulei de migdale ,bastonase ,care au o utilizare larga in special in patiserie, dar si sosuri sau lichioruri.

Un produs tipic al bucatariei siciliene este «Pesto alla Trapanese» ,obtinut din migdale, rosii, busuioc, usturoi, branza pecorino, ulei extravirgin de masline, piper.

Principalele produse de patiserie obtinute din migdale sunt Torrone (un fel de nuga cu alune), Confetti, Amaretti. Laptele de migdal se serveste in Sicilia in aceeasi masura in care in nord se serveste capuccino. De asemenea se adauga in cafea in locul laptelui de vaca. Gramolata este o crema rece de migdale cu biscuit maruntit, care se serveste vara. Granita este un desert rece cu specific sicilian, un fel de îngheţată mai moale, preparată din apă, zahăr, suc de fructe proaspete/fructe uscate (fistic, migdale)/mentă/cafea etc.

«Armelline» este un termen care indica miezul de caise si de piersici, prelucrat industrial pentru a scoate gustul amar, devenind astfel concurentul migdalelor dulci.

 

latte-di-mandorla-biologico-ricettaBiscottiDiMandorla_web

 

 

 

 

 

 

Programul cu specific gastronomic al acestui eveniment prevede urmatoarele manifestari :

– 4/03/2016, Migdalele in lume¨- Expozitie ; orele 10:00

Cooking show – migdalele in patiseria antica a monacilor, orele 17:00, Palafood, Piazza                             Marconi

-5/03/2016 , Concurs regional «Cake design» 10:00-13:00

Laboratorul gustului Slow Food ¨- migdalele in patiserie ,17:00

Degustare enologica, 18:30

Spectacolul prieteniei – folk agrigentin 20:00

-06/03/2016 , Maratonul concordiei – editia a 13- a

Parada grupurilor locale,10:30, de la Piazza Pirandello la Piazza Cavour

Cea mai lunga prajitura cu fructe si migdale – Concurs Guiness Book, 14:00

Eroul Hercule – desen animat , 15:00- 18:30 , la Valea Templelor

Sarbatoarea vinului sicilian

Finalul acestui eveniment este marcata de «Mandorlara», toate restaurantele agrigentine prezentand un menu pe baza de migdale.

Ultima zi a sarbatorii, 13 martie, este dedicata numeroaselor spectacole folclorice si decernarii premiului «Templul de Aur », pentru cele 3 sectiuni – muzica , dans, costume, care are loc in fata Templului lui Hercule.

 

Sicilia, insula fascinatiei si a gustului

 

 

2013_62641_209748

 

guided-tour-of-agrigento-with-entrance-to-the-santo-spirito-monastery-and-the-cathedral-bell-tower_medium-19727_jpegSan-Leone-Lido-di-Agrigento-spiaggia-c_da-Maddalusa

 

 

 

 

 

 

Sicilia este cea mai mare insula mediteraneeana, cea mai fertila si cea mai populata.

„Sicilia este surasul lui Dumnezeu venerat de apele Mediteranei”. Balistreri

Se poate spune ca aici totul este in exces : lumina soarelui, albastrul cerului si al marii, verdeata plantatiilor, aromele, mirosurile. Aici si viata cotidiana este atat de intensa , incat cu greu reusesti sa o surprinzi si sa o intelegi. Este fara indoiala insula contrastelor si a fascinatiei naturii, o adevarata perla a Mediteranei. E greu sa gasesti altundeva o paleta cromatica mai vasta si mai orbitoare decat in Sicilia. Etna imprima oare caracterul «vulcanic» al Siciliei si al locuitorilor ei ?

Hrana stradala este o particularitate, mai accesibila la pret decat cea a restaurantelor si disponibila la orice ora. Pe cheiul din Palermo sunt numerosi vanzatori de caracatite fierte(polipare). Peste tot sunt gratare (friggitorie) . La Messina sunt populare «foccacerie». In Catania, la fiecare colt de strada se vand «Schiacciate», niste lipii cu cascaval, ceapa, peste, rosii. Acestea pot fi si dulci, cu umplutura de branza si crema de cafea.

Bucataria traditionala siciliana este extrem de bogata , putem sa mentionam doar cateva retete : «Sarde a beccafico» sunt niste chiftelute din peste, ceapa, patrunjel, sardine, cascaval.

«Arancini» sunt bule de orez cu legume date prin pesmet si prajite in ulei.

La Palermo se poate gusta «Ton alla marinara», ton marinat in vin, ulei si rozmarin.

«Bottarga» este o mancare din icre de ton si un sos obtinut din ulei, usturoi si patrunjel.

La Agrigento se prepara «maioneza de portocale».

Sosul «Pesto alla trapanese»- pesto de migdale, dar si vinul cu aroma de migdale sunt poduse tipice siciliene.

In domeniul patiseriei trebuie sa nominam« Amaretti»,«Cannoli» dar si «Marzapane», martipanul a carui reteta are un ingredient secret : infuzie din flori de portocale. Arta figurinelor din martipan a facut celebra Manastirea Martorana din Sicilia. De asemenea, serbeturile siciliene sunt considerate prototipul inghetatei, despre care sicilienii sustin ca au inventat-o. Nu putem sa nu amintim de «Cassata siciliana».

«Frappe» si « Granita» sunt cele mai faimoase delicii racoritoare locale, intre care si granita de migdale. « Gramolata» este o crema rece de migdale cu biscuite maruntit.

 

Patria lui Arhimede si a lui Pirandello, Sicilia pastreaza aerul fascinant si autentic mai ales prin cultul traditiilor si al folclorului . Savoarea produselor unui teritoriu natural atat de divers si de bogat fac din aceasta regiune o emblema a gastronomiei italiene.

La Sicilia e` davvero un giardino. E` incredibile, e` come il giardino dell`Eden!”

Sicilia este de-a dreptul o gradina. E incredibila, e ca Gradina Edenului !”

                                                                                       John Henry Newman

Data fiind ocazia Sarbatorii migdalului la Agrigento , sa ne imaginam asadar Agrigento ca pe o gradina cu splendizi migdali infloriti, stralucind in lumina marii si vestind o noua primavara !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s