De Pastele ortodox, gateste cea mai buna reteta italiana cu miel

Posted on

friptura-miel-sos-marinat-580x400

Mai sunt doar cateva saptamani pana la Pastele ortodox, deci ai inca timp sa incerci retete care sa fie pe placul oricui.

Daca vrei cu adevarat sa surprinzi la masa de Paste, trebuie sa pregatesti o reteta unica, inspirata din bucataria italiana, unde amestecul de condimente, uleiuri, carne de cea mai buna calitate si dragostea pentru cele mai bune preparate, transforma o bucata de carne, bine pastrunsa, intr-o istorie in farfurie.

Spre exemplu, in Toscana, friptura de miel este fiarta inabusit cu ceapa si morcovi si servita cu fasole alba condimentata cu salvie, rozmarin, patrunjel si capere. Tot in aceasta regiune pe masa de Paste se pun lasagna sau pateu din ficat de pasare.

De ce italienii marineaza carnea de miel pentru Paste

Marinata dateaza in istoria alimentara de sute de ani, insa poporul care o foloseste cel mai des este cel asiatic si de pe batranul continent.
Marinarea inseamna absortia unei cantitati de lichid aromat printre fibrele carnii de miel si sigilarea acestora in interior, pentru un plus de savoare, fara uscarea acesteia.

friptura-de-miel-2026

Italienii marineaza carnea de miel din urmatoarele motive:
– plus de gust, aroma si culoare
– susculenta
– pierderile in greutate ale alimentelor sunt mai mici datorita surplusului de umiditate
– se scad timpii necesari prepararii termice – ceea ce se traduce printr-o textura unica, culorii mai vii si suculenta suplimentara.

Tot italienii sunt cei care ne invata ca marinarea trebuie efectuata in vase nemetalice sau in pungi de polietilena inchise ermetic, pentru ca baitul rezultat sa cufunde uniform bucata de miel.
Un important rol in marinare il au si mirodeniile folosite – zahar, usturoi, dafin, ienupar, ceapa verde, ghimbir, sare, piper alb si negru, ardei iute uscat si macinat, chimion, infuzie de tamarin, amestec cinci arome, amestec curry, garam masala etc.
In marinare, grasimile carnii se transforma in uleiuri care difuzeaza in fibrele alimentului suculenta si gust.

Marinarea uscata, un alt secret al reusitei carnii de miel pentru masa de Paste
Acestea sunt cunoscute in industria culinara sub numele de “rub”, care inseamna a freca. Acestea sunt compuse, in mod special, din componente uscate (condimente pisate sau macinate, amestecuri de condimente de tip pudra, verdeturi tocate), ingrosatori (cel mai adesea amidon). Uneori, in functie de preferinte, intra in compozitia lor si pastele de condimente si cantitati foarte mici de grasime, miere, soia sau diverse sosuri cu consistenta gelatinoasa.

Secretele italiene pentru o marinata autentica

In diversele regiuni ale Italiei, mielul este combinat cu condimente unice, specifice zonei geografice.

Prima in lista preferintelor italienilor este marinata cu menta tocata. Pentru ei, masa de Paste este mare motiv de bucurie si ocazie in care se aduna la masa toate rudele si prietenii apropiati. Astfel, italiencele ii surprind cu o reteta unica, ce fragezeste mielul si ii confera un gust savuros. Insa pentru a obtine un gust cu adevarat unic, carnea de miel trebuie tinuta cateva ore in marinata, inainte de a fi introdusa la cuptor.

In marinata se introduc vin alb sau rosu, in functie de preferinte, usturoi, foi de dafin, piper si boia dulce. Apoi carnea este introdusa in acest bait obtinut si se lasa la frigider doua-trei ore, insa, preferabil, peste noapte, pentru a se incorpora cu succes cu toate ingredientele. Dupa preferinta, se adauga si cimbru, care o face mai suculenta, iar pentru a nu se usca, italiencele stropesc regulat friptura cu sosul din tava.

Marinata italiana, ideala cu salate
Italienii au facut o religie in a consuma alaturi de carnea de Paste (friptura sau cotlet de miel) cu legume proaspete, ciuperci si orez. De regula, ei trag legumele la tigaie, cu putin unt si cel mai bun vin italian.
In ceea ce priveste salatele de sezon, acestea merg de minune cu un fenicul si un dressing de iaurt, castravete proaspat si usturoi. Tot italienii recomanda ca in salate sa se evite uleiul si otetul balsamic in exces, pentru a nu oferi senzatia de arsura la stomac (ulterior consumului). Dressingurile trebuie sa fie realizate cat mai simplu, pentru ca importanta este carnea de miel, vedeta mesei de Paste: putina apa minerala, otet dupa gust, ulei de masline, zeama de lamaie si patrunjel tocat, care merg de minune cu un cotlet de miel marinat.

Acestea sunt secretele italienilor pentru retete de miel aromate, savuroase, care vor face deliciul intregii familii la masa de Paste. Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s