Nutella, crema italiana de ciocolata cu istorie

Posted on Updated on

_74914115_nutella_624.jpg

Cu totii stim borcanul unic de Nutella, care pazeste in peretii grosi de sticla cea mai buna crema italiana de ciocolata, care se vinde anual in peste 75 de tari, in cantitati de peste 250.000 de tone. Nutella este produsa de Ferrero, gigantul italian care are in portofoliu Ferrero Rocher, Raffaello, Pocket Coffee si multe alte dulciuri adorate de oameni din lumea intreaga.

Ingredientele sale de cea mai buna calitate, zaharul si uleiul de palmier, urmate de alune, cacao si lapte degresat, fac din aceasta crema startul ideal al unei zile in care ai nevoie de un maximum de energie pe care numai un mic dejun sanatos ti-l poate da.

Istoria Nutella, cea mai indragita crema italiana de ciocolata tartinabila

Povestea ei incepe in anii ’40, cand cacaoa era rationalizata. Atunci, Pietro Ferrero s-a gandit cum sa foloseasca cel mai bine productia de alune, care juca un rol foarte important in economia piemonteza. Astfel i-a venit o idee unica, care avea sa revolutioneze ciocolata – a amestecat putina cacao cu alune macinate din belsug si a iesit un dulce cu adevarat savuros si cu o consistenta care putea fi intinsa pe paine.

Desi in vremurile acelea lipseau multe alimente, lumea privea spre viitor cu optimism, voia sa manance sanatos, cat sa se sature, sa uite de foamete, sa guste bunataturi. Insa ciocolata era mult prea scumpa pentru a fi la indemana tuturor.

Asta a fost cheia care a stat la baza Nutella. Nutella s-a născut din lipsuri, fantezie pentru obtinerea a ceva bun, care sa poate fi comercializat si gustat de intreaga lume si nopti nedormite in efortul de a obtine cel mai bun rezultat. După ani intregi si zeci de nopti in care Pietro isi trezise sotia ca sa guste din crema, in sfarsit acesta ajunsese la cea mai buna reteta. Ca tocmai inventase crema la care visase. Tocmai de aceea o numise „Super crema”, iar succesul acesteia la nivel local a fost imediat.

In 1963, Michele Ferrero, fiul lui Pietro, a regandit “Super crema” tatalui sau, cu intentia de a o comercializa in Europa. Si compozitia cremei a fost modificata si redenumita in “Nutella” – de la engleza „nut” + desinenta italiana „ella” = Nutella. Primul borcan de “Nutella” a parasit fabrica lui Ferrero din Alba pe 20 aprilie 1964, ce a reprezentat startul care avea sa cucereasca intreaga lume prin gust, savoare si calitate.

In 2012, senatorul francez Yves Daudigny a propus o crestere a taxei pe uleiul de palmier, o lovitura uriasa, mai ales ca este unul dintre principalele ingrediente ale ciocolatei Nutella. Astfel, pretul a crescut de la 100 la 400 de euro, iar aceasta taxa a fost numita de catre media italiana “taxa Nutella”.

Pe 14 mai 2014, serviciul postal guvernamental din Italia a sarbatorit cei 50 de ani de Nutella prin emiterea unui timbru de celebrare. Acesta costa 70 de eurocenti si a fost realizat de Institutul Poligrafic si Monetaria de Stat Italiana. Iata cum arata:

timbru Nutella

Iar dincolo de aniversarea internationala a ciocolatei, si Nutella are ziua ei, pe 18 mai, in fiecare an.

Nutella, dulcele italian produs in lumea intreaga

2014-12-01-nutellastra.jpg

Desi Ferrero International, producatorul cremei, isi are sediul in Italia, compania are fabrici in Europa, Rusia, America de Nord si America de Sud.

In Italia, au ramas doua din patru fabrici care produc Nutella – in Alba si in Sant’Angelo dei Lombardi, Campania.

Ciocolata italiana tartinabila Nutella este produsa si in Franta, in Villers-Ecalles, iar pentru Europa de Est si Africa de Sud, produsul este realizat in Varsovia si Manisa.

Pentru piata germana, Nutella este realizata intr-o fabrica la Stadtallendorf, deschisa inca din 1956.

Mai mult, si pe piata din America de Nord, exista foarte multi consumatori, si astfel, Nutella este produsa in Canada, in Brantford, Ontario. Pentru Australia si Noua Zeelanda, productia este realizata in Lithgow, New South Wales, inca de la sfarsitul anilor 1970.

Recent s-a deschis o noua fabrica in San Jose Iturbide, Guanjuato, Mexic.

Daca unele parti ale produsului sunt realizate la nivel local (precum plasticul pentru borcane sau laptele), ingredientele sunt aduse din diferite tari:

nutella-map.jpg

– nucile din Turcia

– uleiul de palmier din Malaezia

– pudra de cacao din Nigeria

– zaharul din Brazilia sau Europa

– aroma de vanilie din Franta.

Asadar, acum, cand mananci o felie cu cea mai buna crema de ciocolata italiana tartinabila, stii care este istoria si ce ingrediente sunt folosite pentru obtinerea ei. Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s