Penne italiene, un deliciu in farfurie

Posted on

penne_siciliene_al_forno-5.jpg

Cand ne gandim la bucataria italiana, in minte ne vin, inevitabil, pastele, apreciate in intreaga lume. Daca nu stiai, in Italia se regasesc peste 600 de tipuri de paste, aparitia lor fiind legata mai ales de versatilitatea cu care se pot combina ingredientele. De la diferite salate, budinci la paste servite ca atare, pastele italiene sunt iubite datorita gustului unic si savorii intense, pastrate respectand cu sfintenie retete de sute de ani.

Astazi vom vorbi despre penne italiene, care se prepara foarte repede si fara mult efort, care sigur vor fi apreciate de toti invitatii tai, indiferent de ocazie.

Pennele italiene sunt un sortiment de paste scurte, cu o forma tubulara, al caror nume provine din latinul “penna” si care, in traducere libera, inseamna “pana de scris”. La Italian Shops, pennele italiene sunt disponibile in doua variante – penne lisce (netede la exterior) si penne rigate (cu striatii la exterior).

Datorita striatiilor exterioare si a formei lor tubulare, pennele sunt potrivite pentru sosuri pentru ca le retin. Forma lor este cea care le face potrivite si pentru salate, alaturi de farfalle si fusilli.

Inca de la momentul aparitiei lor, pastele penne sunt destinate combinatiilor culinare creative, cu sosuri si condimente pe care le intrepatrund, oferind o senzatie fascinanta papilelor gustative. Insa pana la a-ti oferi o reteta cu adevarat unica de penne, iti impartasim si cateva secrete ale prepararii pastelor, sa te bucuri de un gust cu adevarat grozav.

Cum obtii paste italiene excelente

Cel mai important pas este fierberea lor, care trebuie sa se faca respectand urmatorii pasi:

  1. umpli o oala mare cu apa, iar la fiecare litru de lichid se pun 100 de grame de paste uscate – asa se va evita lipirea lor;

  2. adaugi o lingurita de sare pentru fiecare litru de apa, DOAR inainte ca apa sa atinga punctul de fierbere si cu putin timp inainte de adaugare pastelor – intensifica aroma;

  3. doar cand apa clocoteste se adauga pastele, iar flacara se reduce la jumatate;

  4. se amesteca din cand in cand, pentru a nu se lipi;

  5. nu se adauga ulei in apa pentru paste;

  6. nu se pun in acceasi oala paste diferite – asa se va evita riscul ca pastele sa se suprafiarba (sa devina foarte moi, pline de apa si sa se rupa);

  7. pastele fierbinti se spala cu apa rece doar daca se folosesc in preparate precum salatele.

Reteta de astazi – Paste italiene penne cu pui si ciuperci

Este cea mai buna reteta cand esti pe graba si ai invitati la masa. Iti poti pune si creativitatea la joaca, adaugand condimente si ierburi aromate pentru un gust desavarsit.

Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru aceste paste italiene:

  1. Piept de pui – 1

  2. Cascaval – 300 g

  3. Paste penne Barilla – 1 kg

  4. Bacon

  5. Ceapa

  6. 4 ciuperci intregi

  7. 1 ardei gras

  8. 1 legatura de patrunjel

  9. Piper

  10. Boia de ardei – dulce sau picanta, dupa preferinta

  11. Cimbru

  12. Curry

  13. Ulei de masline

Timpul de pregatire este de doar 30 de minute, fiind o cantitate suficienta pentru a satisface foamea a 6 persoane.

Iata si cat de simplu se pregateste

Ca sa iti iasa o reteta autentic italiana, ai nevoie de paste italiene de cea mai buna calitate, asa cum sunt cele de la Barilla. Pastele se pun la fiert in apa clocotita cu un varf de sare, cam 10-13 minute.

penne la fiert.JPG

Cat timp pennele se fierb, se pregateste pieptul de pui. Acesta se spala, se curata de piele si se taie cubulete potrivite.

pui taiat cubulete.jpg

Sosul se prepara din 2 linguri de ulei de masline cu cimbru, curry, boia, piper si orice alte condimente mai doresti.

Apoi pieptul de pui se scufunda in sos si se lasa la marinat cam 30 de minute.

pui la marinat.jpg

Intre timp, se mai verifica pastele, invartind in oala pentru ca acestea sa nu se lipeasca.

Se iau ciupercile, ceapa si ardeii, se spala si se taie julien. Dupa ce legumele au fost taiate, se taie si baconul in fasii subtiri.

Apoi, intr-o tigaie inalta, bine incinsa, se adauga ceapa, ciupercile, ardeiul si puiul, impreuna cu condimentele.

Separat, intr-o alta tigaie, se prajeste usor baconul.

baconprajit.jpg

Dupa ce s-au facut, se opreste focul si se lasa in tigaie. Pastele se scurg de apa, se spala cu apa calda si se amesteca cu ceapa, puiul, ciupercile si ardeiul calite. Se pregateste o tava yena incapatoare, se adauga amestecul peste care se presara baconul/kaiserul si cascavalul ras.

Se lasa la cuptor la 160-170 grade pana ce cascavalul se topeste.

IMG_1908

Si… iata rezultatul!

656x440_penne-gratinate-cu-suncaciupercicascaval-si-sos-de-rosii-400992.jpg

Pofta buna!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s