Gustul Italiei la Targul Enogastronomic de la Gorgonzola

Posted on

In 18 – 19 mai 2016  are loc la Gorgonzola, o localitate din provincia de Milano,

Targul enogastronomic –  Gustul Italiei, ce se va  desfasura in  Piazza della Repubblica, intre orele 10.00 – 20.00. Acest eveniment cu frecventa anuala, este organizat de Pro Loco Gorgonzola si Lions Club International, aducand impreuna  producatori si consumatori de produse tipice italiene . Oaspete de onoare in acest an este Regiunea Abbruzzo, cu frigarui de trufe, branzeturi tipice , confetti de Sulmona, lichior cu sofran etc.

Vizitatorii au ocazia sa deguste pizza, foccacce si alte gustari calde. Pro Loco  Gorgonzola ofera self service cu preparate traditionale din  Lombardia.

Un Mega Risotto  cu Barbera , vin tipic din Piemont, va fi preparat de catre Lido Baggiani, chef la restaurantul “ Bucataria lui Lido”, din Torino. Din menu nu poate sa lipseasca desertul, care are scopul de a  redescoperi “retetele bunicii”, precum si o apetisanta salata de fructe.

Enologia este reprezentata de o larga oferta de vinuri  italiene : Barbera de Piemont, Dolcetto, Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano d’Abbruzzo, Grignolino, Valpolicella, Chianti, Piave, Bardolino, etc.

Ca noutate absoluta, in acest an se organizeaza “  Seara gustului “ , o serata de petrecut cu amicii, in compania muzicii si a celor mai diverse preparate gastronomice.

Gorgonzola – o localitate cu renume

E094_00

Cea mai “apetisanta”  localitate italiana, Gorgonzola, se afla in Provincia de Milano, Regiunea Lombardia, situata in partea nord- occidentala, intre Alpi si Campia Padului.  Aceasta da numele branzei omonime, Gorgonzola, o varietate italiana de branza cu mucegai, preparata din lapte de vaca, cheag si sare, la care se adauga o cultura de mucegai, care ii da culoarea albastra- verzuie.

 

Aceasta localitate a devenit din intamplare un centru de producere de branzeturi, datorita cantitatii mari de lapte recoltata intr-un sezon  nici cald , nici rece, care necesita o prelucrare rapida si obtinerea unor branzeturi de stagionatura redusa.   Gorgonzola face parte din gama branzeturilor de tip

“ Stracchino” , de fermentatie moale, obtinute din lapte de vaca nedegresat, de preferat crud. Numele vine din dialectul lombard, “ stracch” , insemnand “ obosit”.  Alte branzeturi din aceeiasi gama sunt :

“ Robiola”, “ Taleggio”, “Crescenza”. Fara indoiala, Gorgonzola este considerata una din cele mai bune sortimente de branza albastra din lume. Exista 2 tipuri de Gorgonzola , Gorgonzola dulce, mai alba si cu un miros mai fin , care se potriveste foarte bine in retetele de aperitive sau desert, servita pe biscuiti crocanti sau pe paine.  Exista si Gorgonzola iute , mai galbena, cu o aroma mai pregnanta si o textura mai sfaramicioasa. Este o combinatie foarte buna pentru salate si in diverse mancaruri al caror gust este imbogatit de textura si de aroma branzei.

gorgonzola_dop_1-tSa-750X410

 

Gorgonzola poate fi folosita in Risotto, cu paste scurte, ca topping pentru pizza, in deserturi alaturi de fructe, ca umplutura pentru pui , etc.

Recomandam cateva retete pe baza de Gorgonzola : Bruschete cu Gorgonzola si miere, Muschi de vita cu sos Gorgonzola, Fusilli cu sparanghel si Gorgonzola, Piept de pui cu sos de Gorgonzola, Risotto cu Gorgonzola, pere si nuci.

Produse tipice si gastronomie lombarda

prodotti_tipici

 

Lombardia  este una din cele 20 de regiuni italiene, cu capitala la Milano . Orasele care fac parte din aceasta regiune sunt destinatii turistice importanrte : Milano, Como, Varese, Cremona, Bergamo, Brianza,etc.  De un farmec particular sunt lacurile  : Lacul Garda, Lacul Como, Lacul Maggiore, Lacul Iseo.

Lombardia, alaturi de Emilia Romagna , este regiunea care a obtinut recunoasterea celui mai mare numar de produse tipice de origine controlata : este vorba despre 9 salamuri, 9 branzeturi, 2 uleiuri de masline  si un  produs ortofruticol, si anume perele mantovane.

In zona lacurilor  se produc 2 optime uleiuri extravirgine de masline : Laghi Lombardi  DOP si Garda DOP.

Intre branzeturi se remarca , chiar daca este mai putin cunoscut,  Bitto, o branza produsa din lapte de vaca si lapte de capra, asociata cu un alt produs tipic in Lombardia : Pizzoccheri, un tip de pasta obtinuta din faina de hrisca.  Trebuie sa mentionam si Taleggio, Grana Padano, Gorgonzola, Provolone Valpadana, Quartirolo Lombardo.

Ca produse de salumerie  mentionam Bresaola de Valtellina, Cottecchino, Mortadella de Bologna, Salam Brianza, porchetta.

Numeroase produse agro-alimentare sunt expuse la acest targ :  pere mantovane, visine de Uschione,  cedru de Garda, mere de Valtellina, sparanghel de Cilavegna, faina de hrisca , orez, secara,etc

Din gastronomia lombarda, cele mai cunoscute preparate  sunt Risotto alla milanese, Gnocchi de dovleac, Pizzoccheri de Valtellina, Tortelli de dovleac, Crochete cu anghinare si cartofi, Polenta neagra –  cu o parte faina de hrisca si o parte faina de porumb, Cotlet milanez, Risotto Certosina. Nu pot fi pierdute din vedere cateva produse dolciarie : Amaretti de Gallarate, Baci de Cremona, Mostarda de Mantova, Torrone de Cremona, Tarta cu migdale.

This slideshow requires JavaScript.

 

Fiecare targ enogastronomic este unic in sine pentru ca iti ofera ocazia de a face o incursiune in cultura gastronomica si traditia unei regiuni sau unui teritoriu , care isi etaleaza cu aceasta ocazie roadele .

Degustarile de preparate specifice sunt o ocazie  de a cunoaste  cat mai multe despre ceea ce defineste traditia gastronomica italiana, totul intr-o atmosfera de relaxare si de ce nu, veselie.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s