Risotto cu capsuni

Posted on Updated on

fragole-e-prosecco

 

Iubitorii de risotto au incercat cu siguranta diferite combinatii de orez si legume . Poate mai putin cunoscuta, dar extraordinar de gustoasa este reteta pe care o propunem :

Risotto cu capsuni.    Pare neobisnuit , fructele sunt in general optiunea pentru desert, dar bucataria italiana moderna fructifica intrutotul , ca sa folosim un termen foarte similar cu ” fructe” , calitatile gustative ale capsunilor si ale orezului, calitati exaltate de un ingredient surpriza : Prosecco sau sampanie ! Este o reteta chiar usor de preparat, oferind in final maxima satisfactie papilelor noastre gustative. Evident, este nevoie de ingrediente de calitate, de orez specific pentru risotto, intrucat orezul poate fi optim pentru salate, risotto, supe de legume sau  pilaf, in functie de varietatea de orez .

Pentru elucidarea misterului acestui preparat delicios, ne vom apleca asupra sfaturilor unui ” Chef” : Davide Botta, chef la restaurantul L’Artigliere, din Verona, un restaurant specializat in risotto, pentru ca este amplasat in apropierea unei mori de orez , ce dateaza din 1612.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Primul sfat este calirea orezului simplu, fara nici un condiment, pana cand boabele de orez devin albe . Abia atunci se poate adauga condimentul.

De asemenea, supa de legume trebuie sa fie limpede, fara o fiertura indelungata a legumelor, odata ce sunt fierte, ele trebuie scoase din supa, pentru a nu se pierde gustul si aroma legumelor.

In general , se foloseste ceapa calita in ulei de masline ( “soffrito” ), care trebuie taiata foarte marunt si trebuie calita in foarte putin condiment. Pentru un risotto optim , acest “soffritto” trebuie preparat aparte. In general se adauga inainte de a adauga supa.

Atunci cand adaugam vin alb sau Prosecco, in cazul nostru, acesta trebuie sa fie rece, de la frigider. In acest fel se blocheaza coacerea orezului si se favorizeaza eliberarea amidonului din orez.

In functie de reteta pe care dorim sa o preparam,

de ingredientul-cheie adica, avem nevoie sa obtinem un preparat in care gustul acestui ingredient-cheie sa fie unul decis, puternic, proaspat. Pentru asta trebuie sa mixam sparanghelul sau capsunile, sau orice alta leguma de sezon ideala pentru risotto. Efectul este unul neasteptat, pentru ca amplifica gustul.

De asemenea, Chef Davide Botta recomanda folosirea unui tel pentru a mesteca in risotto : in acest fel amidonul rezultat se emulsioneaza perfect, rezultand o cremozitate perfecta .

O alta recomandare a sa , destul de recenta am zice, este ca adaugarea untului sa se faca in timpul coacerii si nu la final, in acest mod fiind mai digerabil si mai gustos.

Servirea se face in farfurii adanci, risotto fiind un preparat de felul I.

Venind de la un expert in materie , aceste sfaturi sunt “de aur”, urmati-le si veti deveni ” experti in risotto”!

Sa prezentam mai pe larg reteta noastra : Risotto cu capsuni.

 

Ingrediente pentru 4 persoane

400 g orez pentru risotto

400 g de capsuni

200 ml prosecco sau sampanie

1,2 l de supa de legume

ulei extravirgin de masline

parmezan

unt

crema de otet balsamic

Mod de preparare

Se spala capsunile, pastrand 2-3 capsuni pentru decorarea preparatului. Jumatate din capsuni se mixeaza , iar cealalta jumatate se taie bucati.

Se prepara o supa limpede de legume, care se fierb 10 minute, dupa care se scot din supa.

Se caleste orezul intr-o tigaie antiaderenta , de masura adecvata. Cand boabele de orez devin albe se adauga prosecco si se lasa sa se evaporeze. Se adauga apoi uleiul extravirgin de masline, putina supa si capsunile mixate . Se fierbe risotto , amestecand din cand in cand si adaugand supa , daca este necesar. Se adauga in timpul coacerii putin unt.

Atunci cand risotto este aproape gata, se adauga capsunile taiate bucati si apoi parmezanul . Se potriveste de sare, adaugand doar daca mai este nevoie putina sare roz de Himalaya.

Risotto de capsuni se serveste cald, decorat cu crema de otet balsamic

si cu capsunile intregi pastrate initial.

Nu uitati ca : ” Pofta vine mancand ” , cu alte cuvinte degustand acest preparat descoperim cat de delicioasa este combinatia de orez si capsuni. Intr-un timp foarte scurt putem obtine un preparat de efect !

Un risotto special am spune, in care predomina parfumul de capsuni, in care gustul dulce este foarte delicat si vine in contrast cu orezul fiert ” al dente”, dar si cu gustul dulce- acrisor lasat de prosecco. Un melanj perfect de savoare , culoare si arome !

Site-ul nostru  va pune la dispozitie o mare parte din ingredientele pentru cel mai gustos risotto : orez, ulei de masline, parmezan, sare ros de Himalaya. Veti gasi si preparate pentru risotto in diverse combinatii de legume sau condimente : ciuperci, urzici, dovlecei, sofran, lamaie  : http://www.italianshops.ro/produse-gourmet/orez.html.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s