Sarbatoarea anuala a delicateselor pescaresti de la Chioggia

Posted on Updated on

 

per-chioggia-pesca

 

 

Anul acesta , Sarbatoarea delicateselor pescaresti de la Chioggia ajunge la cea de-a 79-a editie . An de an, Chioggia isi intampina turistii cu aceasta sarbatoarea gastronomica. Intre 8 si 17 iulie 2016, cei mai norocosi turisti aflati in zona nu vor pierde ocazia unei incursiuni in bucataria tipica de la Chioggia, situata in proximitatea Venetiei. De fapt este un oras recunoscut pentru portul sau, pentru traditia culinara, pentru palatele si canalele asemanatoare celor din Venetia. Acest eveniment este dedicat savorilor marine, traditiilor pescaresti locale , transformand orasul intr-un imens restaurant cu vedere la mare. Promovarea traditiei culinare din Chioggia, dar si cunoasterea produselor tipice sunt cateva din obiectivele acestei manifestari ce are loc an de an. Vor fi amplasate 7 standuri gastronomice , ce pun in evidenta specificul marinaresc al orasului  si care vor fi functionale in fiecare seara. Fiecare stand va propune un menu complet de la gustare la desert, la preturi extrem de competitive.

header_chioggia_38821

 

Din gama gustarilor sunt de mentionat Boboli de vida : melci umpluti cu patrunjel , Granseole : pulpa de crab condimentata cu ulei, lamaie si ierburi, Sardele salate : Sardine sau ansoa sarate, Bibarasse in cassopipa : Scoici cu sos de ceapa,Capesante al forno : Moluste la cuptor.

Specialitatile pescaresti de felul I , preparate cu acest prilej sunt : Broeto : bucati de peste si moluste pregatite in sos de ulei, ceapa si otet, Bigoli in salsa : Spagheti cu sos de ceapa, usturoi , patrunjel, ulei de masline si ansoa, Risoto de sepe : Risotto cu sepie, Spagheti co le bibarasse : spaghete cu scoici, Risoto a la pescatora : faimosul Risotto cu fructe de mare, Risoto a la ciosota : Risotto cu diverse tipuri de peste fiert sau prajit, condimentat cu usturoi, vin alb si parmezan.

Delicatesele de felul II sunt la fel de apetisante : Bisato in tecia : Anguila in sos de rosii si vin alb, Sepe nere :  Sepie fiarta ,condimentata cu ceapa, usturoi, vin alb si patrunjel, Sardele in saore : Sardine prajite, in sos de ceapa si otet, Risi e vuovi : Icre de sepie fierte si condimentate cu ulei si otet, Sepe in umido : Sepie in sos de rosii , Pesse rosto incovercia : diferite tipuri de peste la gratar, reincalzite intr-un vas cu ulei, otet, usturoi si vin alb.

Ca acompaniament de legume, cel mai cunoscut produs tipic este salata rosie Radicchio, care poate fi servita cruda , dar si la gratar sau prajita.

Pe langa aceste specialitati vor fi preparate si clasicele gratare de peste sau mix de peste prajit, Paccheri cu crab, Spaghete cu fructe de mare etc.

Toate ingredientele sunt garantate calitativ, sunt de productie locala, proaspete si savuroase.

Meniul este completat de painea tipica, Bossola, tip de paine , in forma de inel sau de covrig daca vrem, de productie locala.

Dintre deserturile tipice putem mentiona : Sugoli : Budinca de struguri negri  , Smegiassa : Focaccia  obtinuta dintr-un amestec de miere neagra, dovleac , faina, seminte de pin, zahar si stafide.

This slideshow requires JavaScript.

 

Sa nu uitam ca zona mentionata are si un potential enologic remarcabil, alegerea unui vin pe masura unei mese delicioase de peste si fructe de mare nu ar trebui sa fie un detaliu de ignorat.

Aceste denumiri , chiar daca sunt greu de retinut, fiind in dialectul local, sunt elocvente.

Sarbatoarea de la Chiogia propune nu doar o degustare fantastica , dar si spectacole, organizate in fiecare seara, de la orele 21.30 . Corso del popolo, Piazza Vigo, Porta Garibaldi devin o scena in aer liber pentru spectacole teatrale, concerte live si cabaret.

Timp de 10 zile Chioggia isi rasfata oaspetii , intr-un cadru natural ideal pentru relaxare : laguna venetiana .

O vacanta insorita si savuroasa sa aveti !

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s