Targul national al hribului de la Albareto

Posted on Updated on

 

fiera-porcini

Albareto este o localitate in apropiere de Parma, careia i-a fost recunoscuta marca IGP a Hribului de Borgotaro, alaturi de alte 2 localitati, si anume Borgo Val di Taro si Pontremoli . Particularitatea acestui teritoriu este ca hribii sunt recoltati de-a lungul a 5 luni pe an , fiind vorba de cele 4 specii diferite de hribi.

Anual, are loc aici Targul National al hribului, aflat in 2016 la cea de-a 21-a editie , pe o durata de 3 zile : 9-10-11 septembrie. Un eveniment gratuit ce se adreseaza pasionatilor culegatori de ciuperci , dar mai ales turistilor si cunoscatorilor traditiei culinare italiene. Asadar, aici este punctul de intalnire anual dintre organizatori, turisti si specialisti in enogastronomie . Nu putem vorbi de bucatarie italiana fara hribi, a caror utilizare la paste , risotto, pizza, preparate cu carne, sufleuri, placinte , conserve, este extrem de larga.

Ceea ce face ca acest targ sa fie unic este punctul de plecare : organizarea apartine exclusiv voluntarilor, circa 300, al caror obiectiv este valorizarea interesului pentru aceasta resursa naturala cu implicatii in turism si enogastronomie. Motto-ul lor este « …din 1996 cu pasiune si placere », 1996 fiind anul de debut al acestui eveniment local., dezvoltat apoi intr-unul de amploare nationala. Un «fruct» de padure devenit o delicatesa, nelipsit din principalele preparate ale bucatariei italiene, hribul este intre preferintele culinare ale italienilor .

 

                          Programul targului national al hribului de la Albareto, 2016

Cele 3 zile al Targului hribului de la Albareto au un program foarte amplu si variat : conferinte tematice, mostre fotografice, degustari, show cooking, activitati de recreere pentru copii, serate dansante .

Deschiderea evenimentului are loc vineri 9 septembrie , la orele 18.00, standurile gastronomice fiind deja operative. Cum italienii au facut o traditie din a lua aperitivul, nu poate lipsi momentul aperitivului , la 18.30, cu preparate pe baza de hribi si degustare de vinuri.Tot vineri are loc conferinta «Albareto intalneste Alba – 15 ani», Alba fiind prin excelenta zona de recolta a trufelor.

Restaurant Pavilionului, prin chef Cristian Broglia propune un menu special, pe baza de hribi si …trufe. Seara se va inchide cu un spectacol de musica live : Gatti matti si Dj Casta.

Cea de-a doua zi a Targului hribului dela Albareto, incepe la orele 9.00 cu deschiderea standurilor gastronomice si piata locala.

Conventia «Intre natura si cultura – parcurs istoric» este organizata de Arhiva de Stat din Parma si Academia de arte frumoase si peisagistica, din Parma si Piacenza.

La Palafungo este prezentata mostra fotografica «Parfumul padurii». Tot la Palafungo, va fi tinuta conferinta « Minunatii ale naturii- curiozitati despre ciuperci », de catre Nicolo Oppicelli.

Serata include un curs de bucatarie macrobiotica , precum si o mostra micologica . Evident un bis al orei aperitivului este garantat. Va avea loc de asemenea un show cooking, in care va fi preparata o reteta de Ardei umpluti cu couscous cu hribi si speck.

La orele 18.30, la Palafungo va fi acordat premiul « Hribul de aur » .

Restaurantul Comitatului organizatoric isi asteapta consumatorii cu un menu extravagant pe baza de hribi : gustari pe baza de hribi, Pizza cu hribi si branza Taleggio,Tagliatelle cu hribi, Risotto cu hribi, Polenta cu hribi, Sufleu de hribi, Strudel de hribi .

Serata de sambata se va incheia cu un spectacol muzical : 90 to dance generation, cu Taro Taro Story .

Cea de a 3-a zi a targului prevede la deschidere o slujba religioasa, fiind o zi de duminica. Demonstratia culinara a zilei prezinta retetele de Foccacia cu hribi si Strudel cu hribi . Copiii sunt asteptati in arii special organizate : Fungo Park , un show culinar fiind totodata organizat duminica , 11 septembrie , special pentru copii .

Un spectacol de magie intampina spectatorii mici si mari : Magic Albert.

De asemenea sunt prezentate utilaje agricole si meserii cu traditie , precum seceratul de grau, interesul fiind maxim pentru modul in care se face agricultura la km 0.

In Piata A. Moro va fi sustinuta conventia «Intre privat si public- Intalnirea dintre enogastronomie si teritoriu».

Momentul Aperitivului este asteptat la Palafungo, acolo unde va avea loc si premierea concursului de fotografie : Parfumul padurii.

Seara de duminica se va incheia in ritmul dansului, in compania orchestrei Paolo Bertoli.

Tot duminica seara se va incheia acest targ dedicat naturii ,

Targul national al hribului , Albareto ,2016.

 

                                          Parma – punct de referinta in gastronomia italiana

 

Orasul Parma este fara indoiala un punct de referinta in gastronomia italiana, doar daca ne gandim la Prosciutto de Parma, la cunoscutul parmezan Reggiano sau Hribii de Borgotaro . Parma sarbatoreste anul acesta 2200 de ani de la constituire. Recent , Orasul Parma a fost inclus in Patrimoniul Unesco tocmai pentru gastronomia sa si valorile teritoriului promovate in mod constant si sustinute in randul tinerei generatii . Parma este supranominata «orasul creativitatii gastronomice» . La Parma a fost infiintata Academia Barilla, acolo unde traditia culinara italiana este la ea acasa, traditie ce priveste catre viitor si modernitate.

Orice turist va gasi aici foarte mult din «gustul Italiei », de la parmezan, la cappelletti , la vinuri sau salamuri si prosciutto .

Orasul este presarat de boteghe si restaurante tipice : Salumeria Garibaldi, Casa branzeturilor, I tre sochiett etc. Cine doreste sa guste o bucatarie italiana rafinata poate poposi la Borgo 20, un bistrot contemporan.

Itinerariul gustului cuprinde numeroase muzee cu specific gastronomic, precum cele din circuitul Castelul Ducatului de Parma sau Castelul Ducatului de Piacenza.

Muzeul Prosciutto de Parma este situat la Langhirano .

Labirintul Masone din Fontanellato, parte a circuitului ducatului de Parma este cel mai mare labirint din lume si din Italia. Este vorba de o suprafata de 7 ha , pe care sunt cultivate mii de specii de bambus . Aici se organizeaza expozitii de arta, aici se afla o vasta biblioteca , o capela, o scoala si o arhiva a editurii designerului Ricci. Se poate parcurge un labirint de strazi inguste, intr-un mediu rural, autentic.

 

50240769ab426542feb051890de39bd8

 

 

Daca v-am oferit suficiente indicii incat sa va trezim curiozitatea , cu siguranta veti vizita si «degusta» Parma !

Un targ ca cel prezentat in acest articol ar fi o ocazie excelenta de turism enogastronomic , intr-un sezon in care culorile si parfumul toamnei cuceresc !

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s