Albaromatica – sarbatoarea condimentelor si a trufelor la Alba

Posted on Updated on

 

alba-864x400_cAlba gazduieste   in lunile octombrie-noiembrie 2016 cea de-a 86-a editie a Targului International al trufelor albe de… Alba si, totodata , Sarbatoarea condimentelor, aceasta din urma aflata la a x-a intalnire. Este cel mai mare eveniment anual de acest gen din Italia, Alba , in Provincia de Cuneo, aceasta fiind prin excelenta zona de provenienta a trufelor albe .  Reuniunile sunt programate in fiecare sambata si duminica , in Cortile della Maddalena , sediul celei mai mari piete internationale de acest gen . O intalnire anuala mult asteptata de pasionatii de enogastronomie, dar si de numerosii chef care se intrec pe sine in pregatirea preparatelor pe baza de trufe. Exista o serie de evenimente premergatoare care au loc deja in septembrie la Alba .

 

Albaromatica

spezie-e-aromatiche

Inceputul lunii octombrie anunta Sarbatoarea condimentelor, sub numele simbolic de Albaromatica, mai precis pe 9 octombrie. Pentru ca nu putem vorbi de gastronomie , fara condimente , un «fruct» pretios al pamantului . Ierburile aromatice si condimentele in general exalteaza gustul natural al alimentelor si fac diferenta dintre o masa buna si o masa extraordinara. Fie ca vorbim de planta, de fruct, de seminte, de flori, condimentele nu pot sa lipseasca din nici o bucatarie, ele folosindu-se atat verzi cat si conservate pe toata durata anului.

In cadrul Albaromatica , vor fi prezenti 50 de expozanti impartiti in zone tematice : Barolo Chinato, bitter, bauturi spirtoase pentru „ Ierburi in sticla”, ceaiuri de plante pentru „ Ierburi in cupa” , culori si mirosuri in „ Insula Mirodeniilor”. Apoi, din nou confetti, dulciuri, ciocolata cu mirodenii, si chiar inghetata cu ierburi in aria „ Ierburi de buzunar” . In Zona de „ Sanatate verde” sunt prezentate nenumaratele utilizari ale ierburilor si condimentelor in ingrijirea corpului si a mintii, prin uleiuri esentiale, unguente, creme si parfumuri.

In aria tematica „ Ierburi in bucatarie ” vor putea fi degustate focacce si grissine aromatizate cu diverse condimente.

Pentru cei mai mici dintre vizitatori sunt organizate laboratoare didactice gratuite despre aromele ierburilor si ale mirodeniilor.

Se spune ca acesti expozanti au un procent foarte mare de vizitatori care sunt prezenti an de an, adica 50 % dintre ei nu au pierdut nici o ocazie acestei intalniri. Gratie experientei si muncii acestor expozanti sunt in continuare cunoscute utilizarile de zi cu zi ale ierburilor si plantelor aromatice.

 

 

 

Alba – capitala trufelor

 

Alba, orasul celor 100 de turnuri , centrul zonei Langhe , are meritul de a fi valorizat acum mai bine de un secol aceasta extraordinara ciuperca subterana . Un parcurs care se leaga de cel al 2 vinuri renumite din teritoriu : Barolo si Barbaresco.

Astazi functioneaza aici o Bursa a trufelor, dar si un Centru National de studii al trufelor.

Exista trufe albe si trufe negre, fiecare avand mai multe soiuri. Circa 20 de specii se gasesc in Europa, in special in Franta si in Italia, doar 8 avand insa valoare gastronomica.

Trufele albe sunt un produs tipic din zona Langhe , cea mai buna calitate atestata, tot aici fiind organizata si o Bursa a trufelor. Trufele albe sunt de culoare crem-galbui , cu miros de ozon si usor de usturoi.Trufele albe sunt cele mai valoroase si mai apreciate, datorita parfumului placut , aromei diferite fata de cel al altor trufe. Trufa alba traieste in simbioza cu : stejarul, teiul, alunul , plopul,salcia. Arborele cu care traieste in simbioza este cel care ii confera gustul, mirosul si culoarea specifica. Forma trufelor este data de tipul solului.

1464789247664

 

Alba devine pentru 2 luni «capitala trufelor», aici fiind organizata cea mai mare expozitie mondiala de trufe cu provenienta colinelor din Langhe, Roero si Monferrato.Vizitatorii pot observa de aproape, pot mirosi, pot culege informatii direct de la specialisti , pot degusta specialitati pe baza de trufe in stand-ul gastronomic. Alba Truffle Show asigura experiente   senzoriale speciale cu ocazia intalnirilor , a degustarilor oferite   de cei mai buni chef ai zonei. De nepierdut sunt demonstratiile culinare live , care fac cunoscute micile secrete ale bucatariei italiene. Numerosi enologi si sommellier sunt prezenti in cadrul Wine tasting experience , care imbina degustarea trufelor cu cea a unor vinuri speciale , chiar din zona .

Iata cateva utilizari ale trufelor :

  • Pesto de trufe – pasta de trufe negre de vara
  • Ulei cu trufe – ulei de masline cu bucati de trufe
  • Pateu cu trufe – fois gras, baton din ficat de gasca sau de rata cu trufe negre la mijloc
  • Miere cu trufe : miere poliflora cu trufe negre de vara
  • Vodca de trufe – vodca cu infuzie de trufe negre de Perigord
  • Carpaccio de trufe – felii foarte subtiri de trufe la borcan
  • Ciocolata – ciocolata din bucati de trufe negre
  • Unt cu aroma de trufe sau salsa cu unt si trufe
  • Sare cu aroma de trufe.

 

Expertii gastronomi recomanda folosirea trufelor cu preparate simple, fara sosuri sau alte condimente . Cele mai cunoscute retete sunt Tagliolini al tartufo sau Risotto al tartufo, dar si Fonduta al tartufo, o reteta regionala clasica, pe baza de branza fontina si trufe. Chiar si o gustare rapida din oua sau o salata de trufe pot fi momente excelente de degustare a acestei rare delicatese.

 

Intre miile de produse propuse pentru degustare se pot gasi vinuri, lichioruri, branzeturi, salamuri, condimente, paste proaspete si paste uscate, dulciuri traditionale,ciocolata, legume , alune de Piemonte si produse pe baza de alune, castane de Cuneo , faina speciala, ciuperci si ,evident, trufe si produse pe baza de trufe .

 

 

O sarbatoare a gustului , a aromelor , a culorilor, a unei parti a fructelor pamantului .

In antichitate se spunea ca aromele ar fi «Particele minuscule ce se inalta de la pamant la cer » – « Quelle minute particelle che dalla terra ascendono al cielo » .

Alba ne ofera o alta ocazie de a celebra natura si darurile ei !

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s