ViniCibando, sarbatoarea vinului si a excelentei gastronomice de la Gaeta

Posted on Updated on

vinicibando

Cea de-a 8-a editie a ViniCibando , va avea loc la Gaeta, intre 18 si 20 noiembrie 2016 si va avea drept tema dieta mediteraneeana.

O manifestare «multitasting», a carei gazda este Villa Irlanda Grand Hotel, din Gaeta , si care prezinta hrana in maniera inovativa, ca un mod de a descoperi cultura , istoria si frumusetile peisagistice ale zonei Lazio. Cele mai interesante situri arheologice, dar si producatorii olivicoli si viticultorii din Gaeta isi asteapta oaspetii in cautare de experiente unice.

Spatii impresionante sunt puse la dispozitie de Villa Irlanda Grand Hotel , fiind rezervate istoricilor, specialistilor in alimentatie si numerosilor chef, care vor incerca sa explice diferentele dintre bucataria traditionala, cea vegana si cea fara gluten.

Federatia Italiana a Bucatarilor va realiza preparate , plecand de la bucataria clasica, transformate insa in adevarate preparate gourmet.

 

Particularitatea acestui eveniment enogastronomic , chemat « ViniCibando» este organizarea de degustari enologice, pranzuri si cine gourmet, laboratoare gastronomice, dar si prezentari literare, performante artistice, concursuri pentru aspiranti sommelier, seminarii de formare profesionala a jurnalistilor din domeniu, precum si o excursie pentru a descoperi uleiul de masline produs in anticele culturi de maslini din Gaeta.

             Programul  ViniCibando

Cei mai buni producatori vinicoli si gastronomi vor sta la dispozitia participantilor, a celor care doresc sa cunoasca enogastronomia la km 0 .

Un plus de valoare il aduce anul acesta unirea ViniCibando cu Sarbatoarea cerealelor : Cerealia . Dieta mediteraneeana redescopera importanta cerealelor intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Programul 2016 al ViniCibando cuprinde :

Conferinte

Mic dejun gourmet

Degustari enologice

Laboratoare de bucatarie traditionala, vegana si fara gluten

Cursuri de degustare : vin, bere artizanala, apa , ulei

Cine gourmet cu Maestri Michelin si Maestri Gambero Rosso

Scoala Gustului cu maestri ai Federatiei Italiene a Bucatarilor

Prezentari cinematografice si literare

Vizite ghidate la plantatii de maslini si plantatii vinicole

 

 

 

                Gaeta, un paradis al gustului

 

Gaeta este una din cele mai romantice destinatii turistice. Conform Conde` Nast Traveler, Gaeta ocupa locul 5 intr-un top al Celor mai romantice 10 orase din Italia . Situata intre Roma si Napoli, Gaeta se ridica pe un extraordinar promontor panoramic din Golful Gaeta. Muntele Crapat, Strada iubirii, Gradinile din Serapo, Arena Virgilio , precum si splendidele sale plaje sunt tot atatea obiectice care definesc Gaeta, ca oras turistic aflat la malul marii.

Si din punct de vedere gastronomic , Gaeta ofera surprize : Tiella de Gaeta, este o pizza rustica cu umplutura diversificata : caracatita si andiva, ansoa si andiva, masline si andiva, andiva cu masline si merluciu sarat . Toate sunt condimentate cu usturoi, ulei de masline si ardei iute. Umplutura cu peste, dar si forma de tarta sarata o distinge de alte pizze sau focacce. O mancare simpla din bucataria italiana a zonei, care asigura pescarilor pe vremuri o masa nutrienta si usor de conservat .

 

900cced235d19be91f20857e6d8d5eef_l1

Ca oras de mare, Gaeta are o cultura gastronomica bazata pe produse din peste, masline negre de Gaeta si ulei de masline extravirgin de Gaeta . Pe la 1400 era deja una din cele mai importante piete de ulei de masline din bazinul Mediteraneean.

Dintre specialitatile gastronomice ale zonei , mentionam cateva : Sepie cu cartofi, Crochete de peste, Supa de peste, Sardine si cartofi in pesmet la cuptor, Ardei cu masline negre de Gaeta, Tiella de Gaeta.

Situat pe una din cele mai romantice parti ale coastei maritime italiene, in Golful din Gaeta, Villa Irlanda este un complex hotelier constituit din 5 cladiri istorice restaurate : Receptia, Vila, Manastirea, Casa Maicilor si Casa Portocalilor. Fiecare din aceste cladiri are un stil diferit, fiind construite restructurate in epoci diferite. De exemplu, Receptia a apartinut lui Marco Filippo , tatal adoptiv al Imparatului Ottaviano Augusto.

Edificiul Manastirea a fost construit in 1930, de catre un ordin religios irlandez, de aici numele de Villa Irlanda. Dupa cel de-al 2-lea Razboi Mondial , cele 5 cladiri au fost readuse la antica splendoare dupa restaurare.

Aflat la malul marii , hotelul ofera numeroase servicii si cure balneare, intr-un spatiu inundat de verdeata.

 

Cu ocazia ViniCibando 2016, Gaeta devine locul de explorare a gustului , cel mai important spatiu dedicat excelentelor enogastronomice italiene. O experienta gastronomica bazata in acelasi timp pe traditie si pe creativitate, pe o continuaa innoire , astfel se poate defini dieta mediteraneeana.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s