Maslinele taggiasche , aurul Liguriei

Posted on Updated on

masline-taggiasche

 

Maslinele taggiasche   sunt fructele unei varietati de maslin cultivat in Liguria , o regiune a Italiei incadrata intre lanturile muntoase ale Alpilor, Apeninilor si Marea Ligurica . Liguria este o regiune deosebit de pitoreasca, cu asezari de pescari, mici insule aflate in larg, cu plaje insorite scaldate de o mare de un turcoaz impresionant.

Maslinul este numit „ arborele vesnic roditor”,  datorita longevitatii remarcabile si puterii de regenerare impresionante, maslinul dand mereu radacini si lastari noi.

Numele „taggiasche”  deriva de la Taggia , o localitate medievala renumita, situata in Provincia de Imperia. Produs tipic al Regiunii Liguria, maslinele taggiasche se prezinta sub o forma cilindrica, mai mare la baza , sub diverse culori , de la verde la negru, uneori cu nuante de maroniu, la maturitate.

Maslinele taggiasche  sunt o varietate rara si pretioasa , fiind considerate cele mai fine dintre toate varietatile de masline cultivate in lume .

Factorii care fac din aceste masline un produs unic sunt in egala masura solul, apa si clima .

Principala caracteristica a acestor masline este savoarea dulceaga inconfundabila , fructata , data de o pulpa consistenta, ce confera uleiului de masline obtinut din acestea gustul lejer si delicat. Culoarea uleiului obtinut din aceste masline este galben-verzuie , aroma este una delicata, de migdale , iar aciditatea acestui ulei este cea mai scazuta (pana in 0.5 %), in comparatie cu uleiurile obtinute din alte soiuri de maslin.

Desi de dimensiuni reduse,  maslinele taggiasche   au un gust surprinzator de bun.

In anul 1997 ,  maslinele taggiasche   au primit calitatea de Produs Tipic Italian DOP ( Denumire de Origine Protejata) : „ Riviera Ligure DOP „ , fiind un produs tipic de calitate deosebita, cu zona de productie in Provincia de Imperia.

Maslinele taggiasche, de la arbore la fruct

 

 

Arborele de maslin Cultivar Taggiasca   este foarte viguros, atinge pana la 10 m inaltime si o durata de viata productiva de pana la 600 de ani .

Reproducerea acestui arbore nu se face prin seminte, intrucat maslinul reprodus prin seminte tinde sa devina salbatic. Abia in al treilea an de productie, fructele sale pot fi folosite .

Frunzele acestui maslin sunt de marime medie, rigide, mai largi la varf , decat la baza, de culoare verde – albastrui in partea superioara , usor argintie in partea inferioara.

Florile acestui maslin sunt albe si foarte parfumate.

Fructul este o drupa, usor lunguiata , cu suprafata fina, cerata. Maslinele verzi sunt cele care nu au ajuns inca la maturitate, devin galben-verzui toamna , purpurii sau negre la maturitate. Maslinele au nevoie de 6-8 luni pentru a ajunge la maturitate, cele de masa putand fi recoltate mai devreme . Maslinele destinate producerii uleiului sunt lasate in pom pana iarna devreme, cand continutul uleios ajunge la 23-30 %.

Maslinele nu se pot consuma direct din copac, fiind necesara procesarea lor prin diverse metode de conservare si fermentare.

Beneficiile consumului de masline

Maslinele contin compusi fenolici importanti, precum oleuropeina si oleocantalul, considerati cei mai puternici antioxidanti din natura. Alaturi de vitamina E si carotenoizii din masline, antioxidantii ajuta in mod real la prevenirea cancerului, a afectiunilor cardiace, a inflamatiilor si a diabetului.

Maslinele furnizeaza cantitati insemnate de Ca, Cu, Fe, Mn, Zn si sunt surse de importante de vitamine B. Grasimile mononesaturate din masline ajuta la reglarea nivelului de colesterol total in corp. De retinut efectul stimulativ pentru sistemul digestiv, maslinele fiind recomandate in cazul constipatiei.

Proprietatile antiinflamatoare ale maslinelor incetinesc procesele oxidative la nivel celular, deci incetinesc imbatranirea organismului.

Maslinele au un indice glicemic scazut (15), mentinand nivelul de zahar in sange la un nivel scazut, regland astfel apetitul alimentar.

Consumul de masline este recomandat in cazul curelor de slabire, nutritionistii aratand ca maslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii , cu pana la 200 kcal.

Maslinele aduc beneficii , de asemenea,pentru sanatatea pielii si parului, fiind bogate in acizi grasi si antioxidanti care hranesc, hidrateaza si protejeaza pielea si parul.

Din cauza continutului de sare consumul excesiv de masline poate fi, insa , periculos pentru persoanele care sufera de obezitate sau hipertensiune arteriala.

Maslinele taggiasche, o excelenta gastronomica

 

 

Uleiul extravirgin de masline   obtinut din  masline taggiasche ,  ca si maslinele cu acelasi nume se folosesc in gastronomie in numeroase preparate tipice din Liguria :

Iepure livornez, Miel la cuptor cu masline, Spaghete cu ton si masline taggiasche, Merluciu cu rosii si masline taggiasche, Roastbeef cu sos de masline, Baccala`, Caponata, Masline in saramura.

Maslinele in saramura   sunt o reteta antica din Liguria, dupa care maslinele sunt pastrate in saramura si arome naturale , tipice zonei, timp de 14 luni.

Maslinele pot fi servite intregi ca gustare sau zdrobite pentru diverse sosuri si condimente.

Pate`-ul sau Crema de masline taggiasche  sunt o alegere perfecta pentru o gustare salutara.

Foccacia cu capere si masline taggiasche  sunt o  excelenta reteta tipica din Liguria.

Painea cu masline taggiasche  este o adevarata delicatesa.

Sosul pizzaiola cu capere si masline  este un deliciu de combinat cu carne sau peste.

Uleiul extravirgin din masline taggiasche   este condimentul perfect pentru salate, bruschete sau preparate de felul I (paste, orez) . Data fiind savoarea delicata, acest ulei de masline se combina foarte bine atat cu preparate din carne , cat si cu peste.

Cele mai importante metode de conservare a maslinelor sunt : masline in ulei si masline in saramura.

Masline taggiasche in ulei

  • 1 kg de masline taggiasche
  • 1 ardei iute
  • 1 catel de usturoi
  • sare mare in abundenta
  • oregan
  • seminte de fenoliu
  • apa                                                                                                                                                                                             Se spala maslinele foarte bine, se amesteca intr-un recipient cu sarea, ardeiul taiat bucati, usturoiul maruntit si aromele. Se adauga putina apa si se amesteca bine. Se lasa 10 zile la repaos, intr-un loc intunecos si aerat, amestecand 1 data pe zi.  Dupa 10 zile se scot maslinele din aceasta saramura, se usuca la soare, se pun in borcane cu o inchidere ermetica, fiind acoperite cu ulei de masline.

Masline taggiasche in sara mura

  • 1 kg de masline taggiasche
  • coaja de la 2 lamai
  • sare
  • 1 manunchi de ardei iuti

Intr-un vas se fac straturi din masline, sare, ardei iute si coaja de lamaie si se lasa 3 saptamani sa fermenteze. In acest timp , e necesar sa se verse lichidul format in fiecare zi.

Dupa fermentare, se spala maslinele sub jet de apa, se elimina condimentele, se usuca si se pun in vase cu inchidere ermetica, putand fi pastrate cateva luni.

 

Alaturi de  Maslinele de Cerignola sau  Maslinele Peranzana,  Maslinele Taggiasche sunt o excelenta gastronomica italiana cunoscuta si apreciata pentru calitatile nutritionale , pentru caracteristicile unice si salutare. De altfel, oferta site-ului nostru cuprinde aceste produse tipice de top in dieta mediteraneeana : https://www.italianshops.ro/ .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s