Cioccolatò, Sarbatoarea ciocolatei la Torino
Torino este un oras renumit pentru arta ciocolatiera, fiind considerat
“Capitala ciocolatei”.
Istoria productiei de ciocolata la Torino incepe in 1560 cu Emanuele Filiberto di Savoia cel care a “inventat” ciocolata calda si continua cu realizarea primelor praline de ciocolata artizanala “Diablotin”, cand Torino devine capitala a Ducatului, pana la producerea primului “Gianduiotto” de catre Monsieur Prochet (traditie continuata apoi de Gianduiotto Caffarel), care imbina cacao si alune, intr-o veritabila sarbatoare a gustului.
Asadar, o “poveste de dragoste care dureaza de secole” este rememorata anul acesta prin
Cioccolatò 2019, Sarbatoarea ciocolatei la Torino.
Intre 8 si 17 noiembrie 2019, Torino propune iubitorilor de ciocolata 10 zile de expozitii, degustari, spectacole, mostre, laboratoare practice si alte evenimente dedicate artei ciocolatiere. Centrul istoric al orasului Torino devine locul de intalnire al maestrilor ciocolatieri, artizanilor ciocolatei si publicului variat si numeros iubitor de ciocolata italiana. O ocazie de a impartasi istoria, cultura, traditia ciocolatei italiene la Torino. An de an Sarbatoarea ciocolatei se imbogateste cu noi valente.
Traditia intalneste intotdeauna inovatia!
Evenimentul are loc in 2 locatii ale Centrului istoric: Piazza San Carlo si Via Roma.
Piazza San Carlo este protagonista absoluta a Sarbatoarei ciocolatei la Torino. Pe cele 2 laturi simetrice vor fi dispuse standurile expozitionale ale artizanilor producatori de ciocolata. In centrul spatiului vor fi amplasate standuri cu fabricile de ciocolata, care vor exemplifica practic parcursul boabelor de cacao, inainte de a deveni ciocolata, praline sau bautura de ciocolata. In istorica Piazza San Carlo se vor desfasura degustari, laboratoare practice, vanzari ale celor mai diverse si originale produse italiene din ciocolata.
Parfum, culoare, gust, savoare vor caracteriza acest spatiu istoric.
Via Roma va gazdui maestrii artizani producatori de ciocolata si produsele lor, care vor “incalzi” la propriu acest noiembrie. Cea mai cunoscuta strada a orasului va fi pentru 10 zile “Strada ciocolatei”: Ciocolata … neagra, amara, alba, cu lapte, cu alune, cu migdale, cu ghimbir, cu caramel, cu portocale, cu menta, cu capsuni sau cu zmeura, cu lamaie sau cu ardei iute. Dar si Praline cu cognac, cu lichior, cu wiskey sau cu vodca, oferta va fi cu siguranta foarte larga. O delectare pentru toate simturile, dar si o calatorie in timp alaturi de maestrii ciocolatieri italieni. O buna ocazie de a degusta ciocolata perfecta, de a descoperi secretele ciocolatei si diversele sale combinatii gastronomice.





Si totusi, care sunt aceste faimoase praline torineze sau piemonteze, daca dorim?






De exemplu, cea mai cunoscuta este Gianduiotto, imbinarea ideala dintre gustul boabelor de cacao si cel al alunelor de Langhe. Primii care au creat aceste praline au fost Prochet, Caffarel si apoi Peyrano, imbogatind reteta originala cu lapte si o farama de vanilie.
Cremino este o pralina in straturi, din alune si crema de ciocolata, cafea sau lamaie, creatia lui Ferdinando Baratti la jumatatea anului 1800, in cofetaria deschisa la Torino cu asociatul Edoardo Milano, de aici numele de “Baratti & Milano”.
Cuneese al rum au fost brevetate de patiserul Andrea Airone, ca o combinatie de merengue, crema de ciocolata amara si rom.
Bacio di Cherasco este o pralina de forma iregulara, imbracata in alune zdrobite si ciocolata amara.
Grappino, creat in 1962 de Peyrano. Este o pralina umpluta cu “grappa” si invelita in ciocolata, creata la cald, extrem de greu de obtinut, deci imposibil de imitat. Tartufo, o pralina pe baza de “ganache”, o crema pe baza de smantana, ciocolata si unt imbracate in alune zdrobite.
Acestea sunt doar o parte din renumitele praline italiene din Regiunea Piemont.
Ce nu trebuie sa pierdem intr-un tur al localurilor istorice ale orasului ciocolatei?




