Cioccolatò, Sarbatoarea ciocolatei la Torino

Posted on Updated on

 

Ciocco To

 

Torino este un oras renumit pentru arta ciocolatiera, fiind considerat

Capitala ciocolatei”.

Istoria productiei de ciocolata la Torino incepe in 1560 cu Emanuele Filiberto di Savoia cel care a “inventat” ciocolata calda si  continua cu realizarea primelor praline de ciocolata artizanala “Diablotin”, cand Torino devine capitala a Ducatului, pana la producerea primului “Gianduiotto” de catre Monsieur Prochet (traditie continuata apoi de Gianduiotto Caffarel), care imbina cacao si alune, intr-o veritabila sarbatoare a gustului.

Asadar, o “poveste de dragoste care dureaza de secole” este rememorata anul acesta prin

Cioccolatò 2019, Sarbatoarea ciocolatei la Torino.

Intre 8 si 17 noiembrie 2019, Torino propune iubitorilor de ciocolata  10  zile de expozitii, degustari, spectacole, mostre, laboratoare practice si alte evenimente dedicate artei ciocolatiere. Centrul istoric al orasului Torino devine locul de intalnire al maestrilor ciocolatieri, artizanilor ciocolatei si publicului variat si numeros iubitor de ciocolata italiana. O ocazie de a impartasi istoria, cultura, traditia ciocolatei italiene la Torino. An de an Sarbatoarea ciocolatei se imbogateste cu noi valente. 

Traditia intalneste intotdeauna inovatia!

Evenimentul are loc in 2 locatii ale Centrului istoric: Piazza San Carlo si Via Roma.

piazza san carlo

Piazza San Carlo este protagonista absoluta a Sarbatoarei ciocolatei la Torino. Pe cele 2 laturi simetrice vor fi dispuse standurile expozitionale ale artizanilor producatori de ciocolata. In centrul spatiului vor fi amplasate standuri cu fabricile de ciocolata, care vor exemplifica practic parcursul boabelor de cacao, inainte de a deveni ciocolata, praline sau bautura de ciocolata. In istorica Piazza San Carlo se vor desfasura degustari, laboratoare practice, vanzari ale celor mai diverse si originale produse italiene din ciocolata.

Parfum, culoare, gust, savoare vor caracteriza acest spatiu istoric.

via roma 3

Via Roma va gazdui maestrii artizani producatori de ciocolata si produsele lor, care vor     “incalzi” la  propriu acest noiembrie. Cea mai cunoscuta strada a orasului va fi pentru 10 zile “Strada ciocolatei”: Ciocolata … neagra, amara, alba, cu lapte, cu alune, cu migdale,  cu ghimbir, cu caramel, cu portocale, cu menta, cu capsuni sau cu zmeura, cu lamaie sau cu ardei iute. Dar si Praline  cu cognac, cu lichior, cu wiskey sau cu vodca, oferta va fi cu siguranta foarte larga.  O delectare pentru toate simturile, dar si o calatorie in timp alaturi de maestrii ciocolatieri italieni.    O buna ocazie de a degusta ciocolata perfecta, de a descoperi secretele ciocolatei si diversele sale combinatii gastronomice.

Si totusi, care sunt aceste faimoase praline torineze sau piemonteze, daca dorim?

De exemplu, cea mai cunoscuta este Gianduiotto, imbinarea ideala dintre gustul boabelor de cacao si cel al alunelor de Langhe. Primii care au creat aceste praline au fost Prochet, Caffarel si apoi Peyrano, imbogatind reteta originala cu lapte si o farama de vanilie.

Cremino este o pralina in straturi, din alune si crema de ciocolata, cafea sau lamaie, creatia lui  Ferdinando Baratti la jumatatea anului 1800, in cofetaria deschisa la Torino cu asociatul  Edoardo Milano, de aici numele de  “Baratti & Milano”.

Cuneese  al rum au fost brevetate de patiserul Andrea Airone, ca o combinatie de merengue, crema de ciocolata amara si rom.

Bacio di Cherasco este o pralina de forma iregulara, imbracata in alune zdrobite si ciocolata amara.

 Grappino, creat in 1962 de Peyrano. Este o pralina umpluta cu “grappa” si  invelita in ciocolata, creata la cald, extrem de greu de obtinut, deci imposibil de imitat. Tartufo, o pralina pe baza de “ganache”, o crema pe baza de smantana, ciocolata si unt imbracate in alune zdrobite.

Acestea sunt doar o parte din renumitele praline italiene din Regiunea  Piemont.

Ce nu trebuie sa  pierdem intr-un tur al localurilor istorice ale orasului ciocolatei?

Ciocolateria Peyrano, una din cele mai faimoase ciocolaterii istorice din Torino ofera spre degustare cremini, gianduiotti, diablotini si nu numai.

Ciocolateria La Perla din Torino, un local relativ recent, din 1992, se remarca prin deosebitele sale creme de ciocolata, de la creme cu alune, pana la creme cu fistic.

Baratti  & Milano, cu vedere la cunoscuta Piazza Castello, va asteapta cu o irezistibila ciocolata calda.

Ciocolateria Artizanala Guido Gobino, a celui mai renumit Maitre Ciocolatier di Italia, Guido Gobbino,  ofera spre degustare cremino cu sare, Tourinot maxi, Bicerin sau  o fina ciocolata calda.

O bucatica de ciocolata pe zi are efecte benefice pentru organism: este un antidepresiv, contine serotonina, contine flavonoizi,  are proprietati antioxidante, protejeaza arteriile.

Ciocolata neagra  are o larga utilizare, nu doar pentru dulciuri. Se pot prepara Ravioli sau Tagliatelle de ciocolata, gustul sau este perfect pentru o Focaccia sau in combinatie cu carne de vanat. Combinatii gastronomice particulare ale ciocolatei sunt cu peste (Baccalà alla capuccina) sau orez.

Dar si in estetica, ciocolata are intrebuintare: masti pentru ten sau pentru par,  masaje de ciocolata, si asta chiar din cele mai vechi timpuri.

Nici zeii nu puteau rezista ciocolatei! Masajul de ciocolata are un puternic efect nutritiv si protectiv pentru piele, gratie untului de cacao, bogat in acizi grasi.

Ca o concluzie, se poate spune ca putina ciocolata face ziua cu adevarat frumoasa!

Viata este precum ciocolata, amarul te face sa apreciezi dulcele”.- Xavier Brebion

https://www.italianshops.ro/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s