Parmezan – Istoria celei mai cunoscute branze din Italia

Posted on Updated on

Origine
Parmigiano ReggianoExista multe conceptii gresite despre cuvantul “parmezan”, insa nu exista nicio indoiala cu privire la originea  acestuia. “Parmezan” se refara la branza facuta in ultimele opt secole (poate chiar mai mult) in jurul provinciei Parma, din Italia.  Istoric vorbind, exista un termen mai vechi, pentru ceea ce numim noi astazi “Parmigiano Reggiano.”

Istoria parmezanului si a etimologiei sale este fascinanta, asa ca zic ca merita sa facem o calatorie in urma cu cateva secole, pentru a afla mai multe despre aceasta branza din Italia, atat de populara.

Conceptul de a numi alimentele dupa locul lor de producere este un obicei ce dateaza inca de pe vremea Imperiului Roman. Chiar si dupa caderea Romei in 476 d.Hr., oamenii de pe peninsula italiana au continuat sa urmeze aceasta practica. A fost un mod convenabil de a descrie produsele alimentare, dar si de a arata, de asemenea, mandria de a produce.

In jurul orasului Parma traiau, in Evul Mediu, calugari care au inceput sa faca o branza tare, distinctiva. Pana in momentul Renasterii, nobilimea producea aceasta branza fina pentru propriile lor mese. Era cunoscuta sub numele de “caseum paramensis”, iar localnicii i-au scurtat denumirea in Pramsàn, in dialect.

Pana in secolul al 14-lea, parmezanul a calatorit de la locul sau de origine, din regiunea Parma_Reggio, peste multi in Toscana, unde navele pleaca de la Pisa si Livorno spre alte porturi mediteraneene.  Prima referire oficiala despre “Parmezan” este inregistrata in 1254,  in documentele unei nobile din Genoa, care si-a oferit casa ca garantie pentru a-i fruniza 24 de kg de parmezan anual, produs in Parma.

Istoria a imortalizat utilizarea parmezanului ca un condiment pentru paste in Decameronul lui Boccacccio, intr-o poveste despre un paradis gastronomic numit Bengodi.

Ce legatura are cu francezii?
In 1530, nobilii italieni au inceput sa se refere la branza ca Parmesano, ce insemna “din sau de la Parma.”
Avand in vedere legaturile stranse din vremea aceea, intre nobilimea italiana si cea franceza, nu este de mirare ca numele a fost scurtat cu “Parmesan.” Din secolul 17 pana in secolul 19, numele parmesan a devenit din ce in ce mai popular ca urmare a relatiilor din acestia.

parmezan

In 1934, producatorii din Parma si Reggio Emilia si-au unit fortele cu producatorii din provinciile Modena si Mantua, pentru a forma o asociatie numita Consorzio del Grana Tipico. Recunoscand ca au in comun acelasi teritoriu unde fac branza, acesti producatori de branza s-au unit pentru a standardiza productia lor de branzeturi. Producatorii din provincia Bologna s-au alaturat mai apoi grupului.

E oficial: Parmigiano Reggiano
In 1954, alianta s-a redenumit Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano. In alegerea acestui nume, membrii si-au recunoscut rolul istoric jucat de Parma si Reggio, producători în definirea caracterului branzei si a metodelor folosite pentru a o realiza.

Din acel moment, numele oficial al branzei a fost Parmigiano Reggiano, asa cum este indicat de punctele imprimate pe coaja fiecarei roti. Membrii Consorzio nu numai ca urmeaza astazi standarde stricte de productie, dar lucreaza impreuna pentru a promova Parmigiano Reggiano si pentru a proteja numele de imitatori.

Parmigiano Reggiano, singurul parmezan
In 2008, Curtea europeana a decretat ca Parmigiano Reggiano este singura branza tare care poate fi numita parmezan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s